В България започва обмисляне дали и как да се позволи

...
В България започва обмисляне дали и как да се позволи
Коментари Харесай

Искате пак в парка, на излет или на плаж - правилата ще са различни

В България стартира обсъждане дали и по какъв начин да се разреши посещаване на планините и излети измежду природата. На доста места по света това към момента е неразрешено и управляващите налучкват кой да е режимът при пандемия.

Американският Център за надзор и предварителна защита на болесттите подчетава по този мотив, че физическата интензивност е един от най-хубавите способи да се поддържат тялото и духа на човек здрави. Излизането навън понижава напрежението, човек поема чист въздух, витамин Д, раздвижва се и контактува с други хора.

Ето какво предлагат от CDC:

- не излизайте, в случай че не се чувствате добре, в случай че сте болен или скоро (през последните (14 дни) сте били изложени на болест от ковид с непосредствен контакт с болен;

- проверете кои места да отворени за излети покрай дома;

- подгответе се добре съгласно новите изисквания;

- поддържайте най-малко 2 метра отдалеченост от останалите и спазвайте ограниченията за отбрана от COVID-19;

- тук-там, където се плува, продължавайте да спазвате отдалеченост от другите

- избягвайте места със скупчване на туристи (над 10 души) и цялостни с хора паркове, в които е проблематично да стоите на 2 метра от останалите;

- не ходете по детски площадки и уреди за игри и спортуване;

- не използвайте басейни, спа зони, водни паркове и уреди за забавления;

- не се включвайте в проведени групови и спортни събития.

Пътуването до по-отдалечени места може да популяризира ковид, защото по пътя постоянно се постанова да се спре някъде или да сте в непосредствен контакт с други хора. Освен това пътешестване до по-далечно място ще ви изложи на допиране на повърхности, които може да са инфектирани с COVID-19.

Проверката дали обещано място в планината или на плажа е отворено ще ви спести ненужно разкарване. Често решенията се взимат на общинско равнище и можете да се окажете пред надзорен пост, след който няма да ви пропуснат.

Предварителната подготовка би трябвало да вземе поради, че някои обекти и уреди може да не са отворени - публични тоалетни, заслони, места за къса отмора, известни водоизточници.

Ако се съблюдава обществена отдалеченост, постоянно миене на ръце, хигиена при кихане/кашляне и др, няма проблем да сте на излет или на плажа.

Но въпреки всичко:

- избягвайте да сте на открито с хора, които не са от вашето домакинство;

- носете си дезинфектант за ръце с най-малко 60% алкохолно наличие, в случай че се окаже, че наоколо няма вода и сапун;

- на басейни, плажове и водни паркове е много мъчно да се поддържат отдалеченост и чисти повърхности; другояче няма данни COVID-19 да се придвижва посредством вода и вярното поддържане на басейни (обеззаразяване с хлор или бром) би трябвало да убива вероятно появил се ковид във водата;

- децата ви може несъзнателно да пипнат инфектирана играчка, люлка, атракция... и да допрян след това очите, носа или устата си

- има прелъщение в парка, на планинска морава или на плаж да поиграете футбол, волейбол, баскетбол, само че това значи включване (като играчи или рефери) на хора отвън вашето домакинство и непосредствен - постоянно физически - контакт с тях, което би трябвало да се заобикаля.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР