В България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие.

...
В България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие.
Коментари Харесай

Милена Кадиева, Фондация "Джендър алтернативи": Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

В България всяка четвърта жена е жертва на домашно принуждение. Това съобщи по време на кръглата маса „ Насилието през очите на дамата " в Смолян Милена Кадиева - шеф на Фондация „ Джендър други възможности " - Пловдив, предава " Фокус ". Тя посочи, че във всички регионални градове в страната има организации, които се занимават със отбраната на дами и деца от принуждение и приблизително за година сред 500 и 1000 души търсят помощ там. По думите на Кадиева, по-голяма част от тях обаче стигат единствено до консултация, а не търсят полиция, прокуратура, съд. Причините са доста - позор, боязън, взаимозависимост - най-много икономическа взаимозависимост от своя принудител.

Тя означи, че данните за Европа са още по-стряскащи, а точно че в Европа всяка трета жена е ставала жертва на домашно или полово принуждение. „ Промяната е допустима и това, което вършат джендър политиките са опциите в тази област ", добави Кадиева. Тя уточни, че Законът за отбрана от домашно принуждение е в действие от 2005 година и има над 10-годишна процедура, само че въпросът е дали тази процедура е съответна, дали е ефикасна и дали този закон работи. По думите на Кадиева, по една от европейските конвенции, по които България е членка, на всеки пет години би трябвало да се рапортува за всички регистрирани случаи. „ Има цели области обаче, в които в случай че погледнем статистиката, ще покажат че нямат нито един случай на домашно принуждение в Районния съд. Това значи, че насилието е толкоз всеобхватно, че там е безусловно невероятно да се прокара такава политика ", сподели Кадиева.

Тя добави, че по тази причина пишат писма и изясняват, какво би трябвало да бъде променено в закона и по какъв начин би трябвало да се случи - въпросът е да няма единствено недоволства и рецензии, а да има действителни рекомендации.

Само за предходната година в организацията в Пловдив са осъществени 558 съвещания, от които има 241 каузи в Районен съд в Пловдив. Повечето са възрастни хора над 60-70 години, които са измъчвани физически и душевен от техни деца, внуци, близки и племеници. За образец Кадиева уточни, че за петте години от откриването на по този начин наречената „ синя стая " в съда Пловдив, в която децата свидетелстват, са регистрирани 112 случаи на принуждение над деца. 83 % от случаите са на полово принуждение. „ Това са единствено публично записаните случаи на домашно принуждение като има още доста такива, които си остават скрити, секрети, фамилни феномени ", сподели още Кадиева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР