В България все още има 3 телекома и десетки доставчици

...
В България все още има 3 телекома и десетки доставчици
Коментари Харесай

КРС: Vivacom няма конкуренция на пазара на пасивна телеком инфраструктура

В България към момента има 3 телекома и десетки снабдители на интернет и телевизия, само че, когато става въпрос за т.нар пасивна инфраструктура - шахтите, по които тези компании би трябвало да прекарат кабелите си до клиентите, пазарът е без ефикасна конкуренция и доста влияние има единствено един състезател - Vivacom. Това е заключението на, който тя разгласява за публично разискване.

По закон в обитаемоте места с над 10 000 поданици у нас трасетата не могат да се разполагат въздушно, а т.нар канална мрежа е в огромната си част издигната по времето на БТК и, надлежно, наследена от Vivacom. През предходната година телекомът към този момент имаше конфликт с регулатора, откакто не получи позволение да увеличи съществено цената за достъп до шахтите.
 КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си
КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си

Това е още един фронт в спора в телеком бранша

В разбора си от КРС означават, че " историческото дружество " към този момент е направило разноски за каналната мрежа и може да я уголемява по-бързо, по-евтино и с по-малък риск спрямо съперниците си. Именно поради мащаба на нужните вложения в сходни планове " КРС смята, че е доста дребна вероятността за развиване на евентуална конкуренция на пазара на едро на достъп до пасивна (физическа) инфраструктура ".

Така останалите на телеком пазара се постанова да закупуват достъп. Сред тях съгласно регулатора задоволителна пазарна мощ има единствено A1 България, само че и телекомът не е в позиция да упражнява напън върху Vivacom, " защото не е налице различна на употребената все още услуга ".
 Vivacom за решението на КРС: Безпрецедентна интервенция на регулатора
Vivacom за решението на КРС: Безпрецедентна интервенция на регулатора

Преди дни комисията не разреши на телекома да усили цените за достъп до пасивната си подземна инфраструктура

На този декор наследникът на БТК е " напълно отвесно интегрирано " дружество, което " би имало тласък да дефинира цени и условия за достъп до услугите си на едро, които да са в ущърб на своите клиенти (т.е. другите телекоми и снабдители - б.р.), с които се конкурира на пазарите надолу по веригата ".

Затова и съгласно КРС има учредения на Vivacom да се наложи най-малко едно от написаните в Закона за електронните известия отговорности - за достъп до инфраструктурата, за бистрота, за равнопоставеност и т.н.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР