В България вече имаме тест, който може да доказва антигена

...
В България вече имаме тест, който може да доказва антигена
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Връщащите се от Гърция да имат едно наум за щамовете на COVID-19

" В България към този момент имаме тест, който може да потвърждава антигена на ковид в слюнката на пациента. Това е доста по-лесно, в сравнение с бъркане в гърлото. Това разяснява пред шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Относно „ притеснителните” варианти на COVID-19, които върлуват в чужбина, проф. Кантарджиев прикани тези, които се връщат от Гърция, да вземем за пример, да не се събират с доста хора и да имат „ едно наум”, че в тях може да е някой от по-трудните за преодоляване разновидности.

По думите му е потвърдено научно, че при имунизиране първите алергични реакции се демонстрират след 15 минути.

Професорът разяснява и зачестилите случаи на ухапвания от кърлежи.

" Който е ухапан от кърлеж в градска серда би трябвало в случай че възрастен 2 таблетки доксициклин, в случай че е дете азитромицин 10 мг на кг, взима се еднократно и понижава 11 пъти вероятността да се разболееш ", изясни проф. Кантарджиев, който описа, че пред постройката на НЦЗПБ всеки ден има опашки от хора, които носят кърлежи за проучване.

Експертът показа, че много по-натоварена от предходните минава пандемичната година за него.

През годината, доминирана от пандемията, професорът стана дядо. „ Това е нещо, което си заслужава да доживееш. Наистина е огромна радост”, показа той.

Проф. Кантарджиев описа, че неговият татко е желал той да постъпи във военно учебно заведение. Предпочел обаче медицината.

„ Татко беше доктор, брачната половинка ми беше лекарка, а и синът ми стана лекар”, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР