В България вече има доста случаи (за съжаление сред тях

...
В България вече има доста случаи (за съжаление сред тях
Коментари Харесай

Западнонилска треска плъзна у нас, колко опасна е тя?

В България към този момент има много случаи (за страдание измежду тях и смъртен ) на западнонилска тресчица.

Броят на записаните заболели пораства. Комарите смучат кръв от прелетни птици, които носят вируса, и по този начин го предават на хората.

“В началото на лятото предупредихме, че би трябвало да се вземат ограничения против комари. Само от предходната седмица доказаните случаи са четири “, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска тресчица, заболява единствено един. Пикът на болестта е и през есента, изясни професорът. И добави, че се чакат още случаи.

Според него е належащо да се вземат редица защитни ограничения като прилагане на препарати срещу инсекти, слагане на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има доста комари.

“Проявата на болестта е със засягане на централната нервна система. Човек губи схващане или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е единствено симптоматично. Лечение против самия вирус няма “, сподели още шефът.

Кантарджиев добави още, че е доста значимо през пролетта, преди разлистването на дърветата, да се вземат ограничения за заличаване на комарите във водоемите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР