В България възобновяемата енергия се развива добре. От 80-те години

...
В България възобновяемата енергия се развива добре. От 80-те години
Коментари Харесай

Александър Симидчиев: Проблем е, че развиваме ВЕИ сектора основно с фотоволтаици

В България възобновимата сила се развива добре. От 80-те години досега тя е повишена 5-кратно, само че към момента изоставаме. Тя е към 12% от микса на сили, за разлика от Европа, където тя е към 16%. Това съобщи пред БНР депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

По думите му главният проблем е, че у нас се развиват най-вече фотоволтаиците. Той акцентира, че минусът тук е, че слънчевата сила се доставя единствено през светлата част от денонощието.

Според него когато прибавим и вятър, даваме опцията това да се разшири и да имаме произвеждане на сила и в тъмната част от денонощието. В Европа вятърната сила е в доста по-голям % в сравнение с у нас. У нас тя изостава и до момента постоянно е била единствено и само на земни площи. Земните площи са покрай жилища, което от време на време може да сътвори стеснение, разясни Симидчиев.

Той уточни, че приемането на законопроекта за създаване на ветрогенератори в Черно море не е самоцел. Народният представител акцентира, че перките няма да окажат въздействие на екосистемата във водния басейн, тъй като Черно море придънно е много лишено от живот. Екологичният отпечатък на кабели, които се пускат по дъното, ще е доста невисок, добави той.

Офшорният вятър има своите огромни плюсове. Трябва да помислим по какъв начин да създадем по този начин, че в България да употребяваме целия международен опит и да го надградим. Целта е да изградим по-екологична и по-социалносправедлива енергийна система и това е един от методите, по които това може да стане, сподели още Симидчиев.

Припомняме, че Народно събрание одобри на първо четене Закона за силата от възобновими източници в морските пространства. Рибарите реагираха остро на законопроекта. На концепцията се опълчиха и туроператорите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР