В България в момента се използват самолети за борба с

...
В България в момента се използват самолети за борба с
Коментари Харесай

Проф. Пикет: Самолетите за борба с градушките могат да се използват и за изваляване

„ В България сега се употребяват самолети за битка с градушките. Това, което може да се направи със същата инфраструктура, със самолетите и инструментите в тях, е да се реализира изваляване на облаците. За задачата се слага хидроскопичен материал в основата на облака, който усъвършенства растежа на облачните капчици вътре в него и надлежно се реализира по-висока успеваемост във връзка с производството на превалявания.  Тази технология се употребява по целия свят и защото инфраструктурата в този момент е ситуирана в България със самолетите, които се употребяват за потушаване на градушки, е допустимо да се изследва потреблението на метода за смяна на времето за възстановяване и увеличение на количеството превалявания, което получаваме посредством облаците “, показа в изявление за Агрозона проф. Стюарт Пикет, вицепрезидент на Международната комисия по атмосферна химия и световно замърсяване (ICACGP) към Международна асоциация по метеорология и атмосферни науки.

Ние не сътворяваме нови облаци, а влияем върху наличните облаци и стихии в дадена страна

„ Модификацията на времето не може да се употребява като пожарен хидрант. Тя се ползва като част от интегрирана система за ръководство на водата. Технологията може да се употребява и в сухите страни, в случай че там към този момент съществува избран брой гръмотевични стихии, които се развиват. Тогава може да се направи изследване дали е уместно да се ползва хигроскопично засяване за възстановяване на производството на превалявания и продуктивността на преваляванията за всеки един от облаците “, показа още той.

„ Важно е да се означи, че ние не сътворяваме облаци. Използваме облаци и стихии, които към този момент съществуват. В страна като България има безусловно хиляди стихии, които се случват във всеки един дъждовен сезон, в други страни този брой понижава доста до стотици стихии “, добави проф. Пикет.

Какви са регулациите за потребление на тази технология?

„ Разпоредбите се разграничават от една страна до друга. В множеството страни смяната на времето се управлява и координира от централното държавно управление. Причината за това е, че не желаете да дадете на хората в цялата страна да вършат разнообразни неща, да посяват материали в облаците, чийто химичен състав не знаем.  Някои от технологиите за дъжд също употребяват озвучаване, тъй че не желаете хората да влияят на бурите със мощни звуци от самото начало. Всички тези неща имат капацитет да имат последствия за околната среда, а също по този начин, в случай че горите ракети, би трябвало да сте сигурни, че те са изгорени безвредно “, разяснява проф. Пикет.

„ Аз съм от Южна Африка, селскостопански съюз там финансира еднолично и заплати за стратегия за смяна на времето, само че централната съгласуваност се води от държавното управление.  За обособен фермер да закупи превалявания за своите култури не е рационален метод да го направи.  Това, за което би трябвало да помислим, е, че измененията във времето би трябвало да се възприемат като по-голяма стратегия за ръководство на водите, а не като пожарен хидрант “, разясни той.

Постигнатите резултати надвишават цената на инвестицията

„ Стойността на плана е мощно подвластна от инфраструктурата, броя на облаците, които желаете да обработите през дадена година и прочие Разбира се, ние използваме самолети, самолетът има разноски, имаме водачи, поддръжка на самолета. Като цяло обаче, изследването ни в други елементи на света демонстрира, че възвръщаемостта на вложенията, надвишават действителните разноски за плановете. Ако сте в положение за сполучливо осъществяване на план за смяна на времето, да вземем за пример увеличение на междинните превалявания за района с 10%, тези 10% са еквивалентни на голямо количество спомагателна вода на земята и когато извършите разбор на разноските и изгодите, изгодата надалеч надвишава действителните разноски “, съобщи проф. Пикет.

„ Нещата, които се опитваме да създадем, е просто да създадем повече дъжд, повече вода, която обществото да употребява по какъвто метод желае. Водата може да се употребява за всевъзможни селскостопански цели, доставяне с вода на обществото, индустрията “, добави професорът.

„ В допълнение към модифицирането на водата като развой на леко увеличение на количеството дъжд е значимо да се уверим, че разполагаме със конструкция за предпазване на  вода, тъй като няма смисъл да се усилва количеството на водата и по-късно да се оставя да изтече напразно в океана. Затова изменението на времето се преглежда като част от интегрирана система за ръководство на водата “, разясни той.

„ Вероятно четири самолета могат да покрият територията на България.  Румъния, също като България има доста дълга история на правене на трансформация на времето за битка с градушките. И тъй като те имат тази история, в този момент виждат опция да приложат технологията за възстановяване на преваляванията. През последните 3 години те имаха някои изследователни  планове за засяване на облаците в разнообразни елементи на Румъния. За тази цел в Румъния ще бъдат употребявани самолети от България. В момента Румъния се приготвя с плана, до момента в който в това време придобива нужната лична инфраструктура “, разкри проф. Пикет.

Целта на проекта е да увеличиводните запаси

„ Сладководните запаси не престават да бъдат голям проблем за обществото. Като цяло има елементи от света, в които има задоволително вода, само че има доста много страни без водни запаси, тъй че като хора ние се нуждаем  да намерим способи, по които можем да доставяме задоволително вода, с цел да могат обществата да живеят удобно. Аз виждам на водата като на човешко право, вярно е да се даде достъп до вода на всеки. Тази технология разрешава обезпечаването на вода на хората за всички неща  – за пиянство, миене, готвене, тъй че смяната на времето е един инструмент в процеса на ръководство на водата, който ни разрешава да се застраховаме в бъдеще и обществото да има достъп до прясна вода “, разяснява професорът.

„ Основната цел на моята презентация по време на Деветата национална среща на земеделските производители, проведена от АЗПБ, бе да даде на фермерите и другите заинтригувани страни от селскостопанския бранш информация за това по какъв начин смяната на времето и количествата на преваляванията може да усъвършенства работата им. Предполагаме, че има капацитет в България да се употребява технологията за увеличение на количеството дъжд, в допълнение към технологиите за битка с градушките, с цел да се извлече оптималната изгода от облаците, които се случват в България.  Тази технология се ползва сполучливо допълнително от 20 страни по света “, добави проф. Пикет.

„ Изключително значимо е да имаме подобаваща инфраструктура, да вземем за пример потреблението на метеорологичен радар, каквито в България има доста. Такъв радар би трябвало да се употребява, с цел да можем да идентифицираме облаците рано при тяхното образуване, с цел да може да се окаже  въздействие върху тях.  Всичко се случва евентуално през първите 20 минути от образуването на облака. Тогава се слага посадъчния материал, с цел да се получат най-хубави резултати. Не може да се посяват към този момент образували се облаци “, заключи той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР