В България в момента нямаме стратегия за устойчиво енергийно развитие

...
В България в момента нямаме стратегия за устойчиво енергийно развитие
Коментари Харесай

Експерт предупреждава: Законът за перки в Черно море е абсурден, много хора ще понесат огромни финансови щети

В България сега нямаме тактика за стабилно енергийно развиване и нямаме така наречен " Интегриран народен проект в региона на силата и климата ". Това сподели Димитър Куманов от Сдружение " Балканка ", написа ИА " Фокус " .

" Не, че ги нямаме написани, само че с цел да бъдат признати от Министерски съвет те би трябвало да минат процедура по екологична оценка. И преди няколко дни Министерството на околната среда и водите пусна известие, че приключват процедурите по екологична оценка за тези проекти и тактики, тъй като няколко пъти питали Министерство на енергетиката да си уточнят какво тъкмо желаят - не получили отговор и по закон от Министерство на околната среда и водите би трябвало да прекратят процедурата. Такава гигантска каша става сега. Ако не знаете, сега има подадени поръчки за най-малко 50 гигавата, това са още 25 АЕЦ " Козлодуй " -а - перки и солари на сушата. Ние в тази страна май единствено ток ще произвеждаме, няма да има какво да ядем, само че ще можем да преместим планетата на Марс, в случай че всички тези планове се осъществят. Държавата, за жалост, не отхвърля на никого. Хубаво е да се прочетат всички текстове по този законопроект, тъй като ЕСО (Енергийният систематичен оператор) споделя в мнението си, че " не могат да се дават преференции единствено на един производител от ВЕИ, единствено поради местоположението, в което ще бъде той ". Защото той е в привилигировано местонахождение по отношение на всички останали. Фонд сигурност на енергийната система споделя, че в случай че този законопроект се одобри ще банкрутират, тъй като цената по контракт за разликата би трябвало да я заплащат те, само че не са се сетили да кажат от кое място ще взимат парите, а те ще ги взимат от нас, несъмнено ", разяснява още той.

19 февруари 2024, 15:49

Екоорганизациии, хотелиери и ресторантьори: Перките ще изгонят туристите



В този подтекст Димитър Куманов акцентира, че в Законопроекта за ветрогенератори в Черно море има таван на цената по контракта за разлика. 

" Този таван е 160 лв.. Аз гледах сходен закон в Германия, доста по-хубав, и там таванът за цената за 2023 година е 122-123 лева на мегаватчас. Т.е. - на " богатите " български пенсионери им слагаме 160 лева, а немските пенсионери ще заплащат 123 лева Това е парадокс. Пак слушах мнения по тази тематика и специалисти от ЦИД (Центъра за проучване на демокрацията) ми споделиха, че това е, тъй като в България било по-скъпо да се построи и нямало пазар. Ти като ще правиш нещо на място, на което ще е доста по-скъпо - не можеш ли да си купуваш същия ток от там, откъдето е по-евтино, вместо да харчиш тук парите? До такива парадокси стигаме ", изясни Куманов. 

" 3 гигавата бяха подсигурили от ЦИД при предходния законопроект и споделиха, че има вложител, който ще избяга в Гърция. 3 гигавата са АЕЦ " Козлодуй " и половина. Тези 3 гигавата, когато се появят на пазара ще се добави доста свръхпроизводство, от ден на ден ток ще се появява на пазара, а сега всички други производители от ВЕИ са на този пазар на борсата и там от време на време цената е 0, тъй като има свръхпроизводство, и тогава те заплащат и такса на този, който им взима тока, с цел да могат някъде да го утилизират. Единствено за тези с перките, които ще основат натоварване на пазара със свръхпроизводство - на тях им се подсигуряват 160 лева на мегаватчас да им се купува силата от страната. Това значи, че всички останали, интервалът, в който за тях цената ще е 0 - той ще се удължи доста, тъй като тези перки ще бълват като луди и ще понесат финансови вреди. Аз познавам доста хора, които са взели заем, с цел да си сложат солар на покрива и няма да имат с какво да го изплащат поради това, че на един връзкар с властта му е уредено да ги пусне тези 3 гигавата едновременно на пазара ", сподели още Димитър Куманов.
07 февруари 2024, 10:50

БАЗ и СЗБ: Където има перки в морето, няма туризъм


" Аз подобен лобистки законопроект, въобще цялата скица, в която се работи - в никакъв случай през живота си не съм виждал ", безапелационен бе той. " Това е противоконституционно, тъй като страната подсигурява равни условия на всички, които желаят да създават нещо, а внезапно става по този начин, че на един са му уредени 160 лв., той ще удължи времето, в което на останалите ще им е 0 лева и това са " равни условия "... ", посочи Куманов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР