В България в момента липсва консуматив за високотехнологични изследвания за

...
В България в момента липсва консуматив за високотехнологични изследвания за
Коментари Харесай

Криза с изследвания за онкоболни: Липсват изотопи за откриване на метастази

В България сега липсва консуматив за високотехнологични проучвания за диагностика на онкоболни. Изотопите, с които се откриват метастази на рак, не се доставят.

От здравното министерство обясниха, че една единствена компания го внася у нас, само че тя не е изпълнила уговорката по контракта си. Поради това на никое място в страната не може да се прави по този начин наречената " сцинтиграфия ", която дефинира стадия на заболяването.
Защо онкоболни деца останаха без животоспасявщи медикаменти? Майките още веднъж водят борба с страната за тези лекарства
Спешно страната пренасочва заболели към различни проучвания.

Около 300 хиляди са онкоболните българи, демонстрират данни на Националния център по публично здраве и разбори. Две хиляди от тях са наранени.

Александровска болница в София е едно от местата у нас, в които има ПЕТ-скенер и ядреномагнитен резонанс. Това са другите възможности за онкоболните, на които сега не може да се направи така наречен сцинтиграфия.
„ Галъп ”: Пациентите понижават, разноските за онкология се усилват Малко онкоболни получават палиативни грижи, платени от НЗОК
От две години Златка е с диагнозата рак. От януари е с болки в гърба и крайници. За да продължи лекуването й, е нужна " костна сцинтиграфия ", която да откри дали има разсейки. Изследването обаче се отсрочва за повторно.

" Това напрежение те убива! Не знаеш имаш или нямаш, ще имаш ли ще нямаш, ще минеш ли няма ли да минеш, ще се лекуваш ли, няма ли да се лекуваш и остава да стоиш и да чакаш. Чакашя чакашя чакашя какъв брой да чакаме, какъв брой? ", пита болната.

Липсват така наречен технециеви генератори. Заради казуса с доставката им в бургаския онкодиспансер оттова връщат пациенти от цяла Югоизточна България.

Само една компания внася изотопа. И съгласно страната, тя не е изпълнила уговорките си по контракта. На новата социална поръчка не се е явил нито един претендент - цените, на които ведомството плащало, били ниски. Промяна към този момент е направена - ще се търси нов вносител и ще се заплаща повече.

Бойко Пенков, зам.-министър на опазването на здравето, изясни, че е трябвало да бъдат издължени още 17 генератора, което да покрие потребностите на болните за месец май най-малко, до момента в който се търси друго решение.

Пациентите се насочват към различни изследвани, а Надзорът на касата ще утвърди спомагателните пари. От министерството твърдят, че са основали организация, с цел да се избегне риск за пациентите.

Трайно решение на казуса се чака най-рано след три месеца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР