В България в момента имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе,

...
В България в момента имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе,
Коментари Харесай

За какъв период ще стигне наличният слънчоглед за производство на олио у нас

В България сега имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което може да стига за произвеждане на олио за интервал от 4 години. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова след днешното съвещание на Министерски съвет.

По думите на Нинова, цена от 5 лева за литър олио в магазините е далавера. Производствената цена на 1 литър олио е 2 лв., а покачването на цената до 5 лева не е целесъобразно, уточни министърът. Тя дефинира като безпричинно изказванието, че прекъсването на износа от Украйна и от Русия на слънчогледово семе е една от аргументите за повдигането на цените. Липса на суровина няма, увери вицепремиерът.

Тя сподели, че през последните дни притежателите на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в хранилища и във заводи в очакване да се вдигне още повече на цената у нас или в очакване да го изнесат в чужбина на по-високи цени. Причината, по думите й е, че в Европа и в света сега има дефицит на слънчогледово семе и надлежно повишаване на цената на интернационалните пазари. " Нашата роля е да спрем спекулата с цените. Няма да позволим малко на брой да станат милионери за няколко дни на гърба на българския народ ", сподели Нинова и акцентира, че има механизми за прекъсване на спекулата.

Икономическият министър осведоми, че Комисията за защита на конкуренцията е сигнализирана и ще се заеме с инспекции. А Комисията за отбрана на потребителите от няколко дни е на инспекции. Агенцията по стоковите тържища и борси потегля по всички пазари, стокови тържища и хранилища.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев добави след държавното съвещание, че в България има общо към 3 млн. тона пшеница, като към 300 хиляди тона от тях се намират в държавния запас.

Правителството през днешния ден публично взе решение да се закупят в допълнение 1,1 млн. тона пшеница, сподели Василев. В момента има складови бази за 14 млн. тона пшеница, като проблеми със складовите бази няма. Той заяви още, че е подсигурена сумата от 1,1 милиарда лв. за изкупуване на зърно - освен пшеница за самун а и за фуражи, също за слънчоглед, както и за царевица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР