В България средното бране на малини е 30 - 50

...
В България средното бране на малини е 30 - 50
Коментари Харесай

Наши фермери плащат повече за бране на малини и ягоди от европейските работодатели

В България междинното бране на малини е 30 - 50 кг, а на ягоди е 80 - 100 кг

Работодателите в България, отглеждащи ягоди и малини, заплащат повече на служащите си от тези в Португалия. Подобна е обстановката и в доста страни от Европа. Това разяснява пред Божидар Петков - ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я).

“Надницата за бране на малини в Португалия е 50 евро. В същото време за тези пари, служащите берат към 100-110 кг малини. Тоест за 1 кг получават сред 90 ст. - 1 лева В България през 2021 година междинното заплащане за бране за кг малини беше сред 1-1,50 лева Това значи, че за предходната година българските работодатели са плащали повече в сравнение с тези в Испания и Португалия”, обясни Петков.

По думите му в България междинното бране на малини е 30 - 50 кг, а на ягоди е 80 - 100 кг.

“На служащите в Чужбина даже им се взема наем за нощувка, заплащат сметки за ток, вода и газ. Ако се калкулират всички тези разноски ще се види, че тарифната ставка на кг е още по-ниска”, безапелационен е ръководителят на БАМ-Я.

Според него, в случай че у нас браншът си обезпечи към 25 - 30% непрекъснати сезонни служащи от страната или чужбина, тогава искащите да изкарват пари ще задават движение и нормите, а не тези, които са решили да отидат на полето просто за многообразие.

Божидар Петков още веднъж посочи изключителната потребност от създаване на кампуси в непосредствена непосредственост до полетата с насаждения сходно на вида ферми във Англия.

“Само по този начин ще можем да стартираме без усложнения работа в 5 часа, да вземем за пример или да се работи от 16 до 22 часа, с цел да се избегнат жегите през лятото. Тези кампуси ще дадат опция и да не се губят извънредно значимите 2-3 часа в път на служащите от и до работното им място на полето”, заключи Петков.

Предстоят срещи със земеделското министерство и сектора за разглеждане на казуса със сезонната работна ръка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР