В България сме всъщност всички българи, независимо къде живеем.

...
 В България сме всъщност всички българи, независимо къде живеем.
Коментари Харесай

С грижа за бедните от Лондон до Гоце Делчев: Деси Ламбина: Когато се идентифицираш като българин, низвергнатите деца от домовете стават твои

„ В България сме в действителност всички българи, без значение къде живеем. Когато се идентифицираш като българин, низвергнатите деца от домовете стават твои “, споделя Деси Ламбина, от Гоце Делчев,посветила живота си на обществени планове и грижа за изоставените деца у нас.

. Цели 15 години тя е водещ управител в Лондон, в HSBC - втората по величина банка в света. Сега е управител също на доста висока позиция в Лондонската борса, в топ 10 на тържищата в света.


Животът на Деси би минавал в пътешествия и ваканции на екзотични места, само че в обществените мрежи няма да намерите нейни фотоси от първокласни курорти. Десислава Ламбина е избрала различен път - на визионер и обществен бизнесмен, като от Лондон оказва помощ на българчета от фамилии в риск.


Преди да замине за Острова, тя следва промишлен мениджмънт в Техническия университет. В Лондон учи програмиране и след първата година кандидатства като програмист в HSBC и попада във финансовата столица на Лондон. „ Интервюто беше… не желая да си припомням! Провериха ми и майчиното мляко! Една седмица изявленията... Дотогава и небостъргач не бях видяла през живота си, а отидох в регион единствено с небостъргачи. Щях да припадна “, споделя тя,пред Bg voice.bg.

От 2006-а работи няколко години като програмист, само че като разговорлив човек ѝ липсва работата с хора и финансовият мениджмънт става нейна буря.


Работи в най-големия софтуерен отдел на HSBC,
като ръководи най-големия бюджет от 1, 7 милиарда $. Работата ѝ е доста динамична, следи какви вложения се вършат по планове.

Споделя, че за пръв път осъзнава ролята си на визионер, водач и обществен бизнесмен и пожелава да посвещава огромна част от времето си на обществени планове през 2011-а. Семейството ѝ живее нехайно в Лондон с 3-годишен наследник, до момента в който една вечер тя не попада по малкия екран инцидентно на кино лентата на BBC „ Изоставените деца на България “.


В скандалния филм, който разбуни духовете в Родината при излизането си през 2009-а, са показани ужасяващите условия, при които живеят деца с умствена назадничавост в дома в село Могилино. Потресена, Деси плаче над креватчето на сина си до късно през нощта. Казва си, че в случай че не направи нещо за нещастните български деца, все едно

става съизвършител в ужаса.
Веднага записва фондация Kids Care. Със лични пари купува и изпраща в един дом облекла и играчки за децата. Осъзнава обаче, че колкото и лъскави неща да им носи, те остават да живеят в ужасната реалност и плачат за внимание и милувка. Решава да насочи събраните от щедрост средства към извеждането на деца от институциите и настаняването им в приемни фамилии.


Организира всевъзможни благотворителни начинания за българите в Лондон – търгове на красиви предмети, фамилни срещи, спортни надпревари, продажба на сладки, събиране на облекла... Превръща в празник всяко събитие, на което деца и родители се забавляват, събирайки средства за бедните деца от България. Деси е доста мощен подстрекател за българите в Лондон – постоянно усмихната, положителна и цялостна с сила.



През лятото на 2019 година в Гоце Делчев, родния ѝ град, Деси открива клуб „ Магис “. Регистриран е като неправителствена организация и се състои от 32 обособени клуба - опция на стандартното обучение.

В основата на просветителния център със слоган „ Новото общество “ са различни способи като сугестопедия и педагогическата система „ Монтесори “, даваща огромна независимост на детето. При нея учителят следва детето с неговата вродена ученолюбивост и естествено предпочитание да опознава света, а не противоположното, а у детето се развиват мощните страни, гениите му, а не слабите му страни.

За да сътвори „ Клуб Магис “, Десислава Ламбина дава първия етаж от триетажната си къща в центъра на родния си град Гоце Делчев. За ремонта двамата с мъжа ѝ безусловно изпразват банковите си сметки.


Със брачна половинка ѝ Тодор Ламбин вземат решение да се върнат в България през 2020-а. „ Преместихме се с целия багаж, купихме си къща в Гоце Делчев. За страдание, не можахме да се реинтегрираме. Причината е, че когато приказваме за връщането на българите, мислим за основаването на работни места. След Covid-19 обаче хората могат да работят отвред. Много емигранти избират да работят от у дома, само че не и от България. Обществото ни не приема емигрантите, само че и емигрантите не могат да се внедрят, тъй като към този момент имат други полезности, разбирания, упования. Затова посоката за връщането е емигрантите да се почувстват вкъщи си още веднъж “, споделя тя.

През 2021-ва фамилията на Десислава стартира да мисли за назад връщане в Лондон. Оказва се, че огромният им наследник Даниел няма право да се яви на изпит по математика след VII клас, с който да се класира за математическа гимназия. „ В Лондон той на 7 години реализира извънредно висок резултат на IQ теста за „ Менса “ - 144 точки, който имат едвам 0, 2 % в света “, разяснява Деси.

В английската столица той взема с отличие доста тежък изпит - „ 11+ “, за деца над 11 години. „ След компликациите с реинтеграцията това беше повратен миг. Решихме, че щом Даниел няма място в българско учебно заведение, ще се върнем в Лондон и от 2021-ва още веднъж сме тук “, споделя Деси.



Така, след 15 години работа в HSBC, преди година Деси взема решение да смени мястото. Постъпва като управител също на водеща позиция в Лондонската стокова борса. „ Много съм удовлетворена, доста разнообразни неща узнавам, друг опит получавам. Тук в тези среди се твърди, че на всеки 2 години би трябвало да си смениш посоката, преди да е пристигнала рутината “, споделя дамата.

В Лондонската стокова борса тя дава отговор за операционната активност на най-големия механически отдел с към 5000 чиновници. Стратегии за ресурсите, бюджетиране, риск мениджмънт, в кои страни не е рисково да се назначават хора. Съпругът ѝ работи от у дома като транспортен управител. Имат три деца - Даниел на 13 години, Джоузеф на 10 и Ана на 2 години и 9 месеца, която на 2 години брои до 10 на 2 езика, познава всички букви, пее.

Българите в Лондон се чудят по какъв начин Деси, с напрегнатата си работа на Лондонската борса и трите си деца, продължава да развива Kids Care и „ Клуб Магис “. Сега в Kids Care

главната грижа е предварителната защита
да подкрепят майките да не изоставят децата си, а също и да не им ги лишават обществените служби, в случай че живеят във високорискова среда, с неприятни битови условия - да вземем за пример, без течаща вода в дома си.

В момента се грижат за 76 деца от 5 общини в България. Вече имат главен спонсор - компанията за софтуерни артикули VMware, която има 2000 чиновници и в България. „ Там една сърцата дама - Диана Ковачева, провежда разнообразни благотворителни събития “, споделя Деси.

Със средствата от даренията вършат съществени поправки, заплащат за лекуване, обезпечават мебели, образователни пособия, храна. „ Много значимо е на тези деца да се обезпечават условия да се развиват и плащаме да посещават уроци съгласно гениите им “, споделя Деси.



„ В „ Клуб Магис “ претърпях доста сюблимен миг в осъзнаването си. Разбрах е, че

с материалната помощ не променяш живота на децата от фамилии в неравностойно състояние.
Единственият метод да промениш ориста им е, като промениш бъдещето им - посредством обучение, и то в групи, интегрирани с деца от естествени фамилии. Когато излезеш от средата си на обществено слаб, имаш други упоритости, други фантазии. И активността на „ Магис “ е в тази посока “, изяснява дамата.

„ Чрез занятията предизвикваме любознателността у децата, която постоянно е смачкана при общоприетите образователни занимания. В клуба 40% от децата са от обществено слаби фамилии. Целта е те да са в приемствена среда, където се усещат равни, а не дискриминирани; да се развиват дружно с деца от естествени фамилии. Така и едните, и другите се научават да работят дружно “, споделя Деси.



Освен занятията по на практика умения и проучване на света, в „ Клуб Магис “ се обръща огромно внимание и на възпитанието в доброволчество. „ Искаме да извадим децата от обществено слаби фамилии от позицията на жертви, да се огледат към себе си и да помислят, те с какво биха могли да оказват помощ на други нуждаещи се. Така ще се почувстват нужни и значими “, разяснява тя.


Занятията в клуб „ Магис “ постоянно са забавни и занимателни

И това лято от 1 юни до 31 август за деца от 3 до 12 години „ Магис “ провежда богата стратегия: занятия по „ Монтесори “ с британски, пикници и игри навън, готварство, арт работилници и такива по доброволчество, научни опити, кариерно развиване и танци.

„ Да, аз съм уредила живота си в Англия, пребивавам прелестно, мога да пътувам на всички места по света. Но в случай че не оказвам помощ на близък, по никакъв метод не практикувам християнските полезности, в които имам вяра “, споделя българката, която поради обществената значителност на плановете си беше номинирана през 2020-а за „ Будител на годината “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР