В България ще е по-скъпо от Турция, въпреки това увеличението

...
В България ще е по-скъпо от Турция, въпреки това увеличението
Коментари Харесай

С колко ще бъде по-скъпа почивката на нашето море тази година?

В България ще е по-скъпо от Турция, все пак нарастването в цените на храна и пакети, което сега е към 20% в разгара на лятото, то ще доближи 30%

На старта на летния сезон морските курорти са подготвени да посрещнат новите туристи. Тази година се връщат някои остарели привички за пътешестване, а инфлацията и военните дейности в Украйна също трансформират по собствен метод търсенето.

По информация от Института за разбори и оценки в туризма най-евтино ще бъде летуването в Турция, заяви БиТиВи. Там се чака взрив на туристическият поток, който да доближи 5 млн. туристи. Турция е единствената страна, която приема съветски туристи и то в големи размери. След нея се подреждат Гърция, Италия и Испания.

В България ще е по-скъпо от Турция, все пак нарастването в цените на храна и пакети, което сега е към 20% в разгара на лятото, то ще доближи 30%.

Все отново в България ще е по-евтино от обичаното освен българите, а редица западни туристи - гръцко море, където тази година се чака 50% повишаване по отношение на предходната година.

Силен летен туристически сезон, който ще продължи до втората седмица на октомври. Това предвиждат експерти в сектора.

Според Румен Драганов туристите тази година по българското море ще доближат може би до 9 милиона.

С рухването на Коронавирус ограниченията се вижда и оживление на задграничния поток от туристи у нас.

„ Това се следи от нараствания интерес за нови полети от разнообразни европейски и отвън европейски дестинации към България – като Англия, Полша, Чехия, Германия. Руските туристи не престават да идват през Истанбул и през Дубай, не сме занулили съветския пазар “, уточни още Румен Драганов.

Почивката на нашето море, обаче тази година ще бъде с 30% по-скъпа.

„ Юни месец ще бъде доста комфортен и превъзходен за курорт, тъй като цените ще бъдат по този начин по-ниски за настаняване, а заведенията ще тестват пазара “, счита и климатологът проф. Георги Рачев.

„ Ако някъде има шатра за 100 лева, аз не бих се изненадал. За страдание това ще отблъсне част от българския консуматор и той ще търси неща, които в Турция като качество са на невероятна конкуренция “, означи още той.

Инфлацията ще наложи и друга наклонност тази година.

„ Увеличаването на цената на горивата в някаква степен ще направи по-популярни вътрешните по-кратки направления. Хората от източната част на страната – те ще посещават доста повече източното Черноморие и няма да избират някое друго, което е по-далеч. По-високата част на горивата ще оскъпява пътуванията и също по този начин хората, които са от южна България ще избират Гърция “, счита още Румен Драганов.

Гръцките дестинации са и най-продаваните онлайн. Българите стават все по-склонни да резервират виртуално и по-от рано. Но уеб страниците с предложения също означават покачване в цените на промоционалните пакети.

„ Хотелите с 4 звезди са най-масовите, които продаваме, може би поради това, че при тях толкоз ясно си личат пониженията, когато вършат. Определено българите избират all inclusive. Искат всичко да е уредено, да не мислят за изхранването “, показва маркетинг управител на уебсайт за предложения.

Заради по-високите цени, експертите предвиждат да се възвърне и остарялата традиция - за малко, само че няколко пъти. Все по-попоулярно става екскурзионното летуване в планините и хижите.

Двоен растеж на туристи има и в визитите на стоте национални туристически обекта, по тази причина от БТС възнамеряват скоро те да бъдат и цифровизирани с приложение. Засилва се ползата и към пещерният туризъм. А връх Мусала се обрисува да бъде най-желаният за 2022 година

Ако до в този момент почивката ни на българското море е коствала 1700лв за една седмица за 4-членно семейство, в този момент ще коства към 2400 лева, демонстрират данните на Института за разбори в туризма. Средно сред 100 и 150 лева дневно за стая, за ден.

Цената за малко бунгало е 70 лв. на вечер в дейния сезон, за месеците юни и септември се предлага за 50 лв.. Голям интерес има към караваните, за място на първа линия на къмпинг " Смокиня " заплащат 2500 лв. за този сезон, против 2000 за предишното лято.

Все по-пулярни стават екскурзионните летувания в планините, а и освен това - в действителност тази година има двойно нарастване на интереса към тях.

Семействата с деца избират сред 5-7 дни да прекарат в Родопите, която е по-достъпна планина. Почивката за една седмица в планината с проведени направления, лидер, нощувка (най-често в хижа) и превоз е 400 лева на човек.

Цените в хижите варират от 15 до 40 лева според от месеца, заетостта и самата хижа.

Пирин е планината, която най-често е избирана от по-екстремните летовници.

Българите, които се връщат от чужбина от ден на ден отделят дни от почивката си у нас през лятото, които да прекарат в планината.

Особено известни са интернационалните направления Е3: Ком – Емине, Е4: Витоша – Верила – Рила – Пирин - Славянка, Е8: Рила - Родопи. Все по-популярни дестинации стават планина Славянка и Странджа планина. А най-често пребиваващите чужденци в българските планини са от Италия, Франция и Полша.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР