В България се знае, че всички разбират от политика и

...
В България се знае, че всички разбират от политика и
Коментари Харесай

Много искат, но нямат желание - защо промяната в българския футбол ще остане мираж

В България се знае, че всички схващат от политика и футбол. И както в политиката, по този начин и във футбола от време на време е време за избори.

В петък следва конгресът на Българския футболен съюз (БФС), в който за гласовете на 547-те гласуващи клуба ще се борят трима души. Настоящият президент Борислав Михайлов търси четвъртия си следващ мандат, а против себе си има Любослав Пенев и Ивайло Дражев.

Традиционно изборите се свързват с очаквания за смяна. А българският футбол има жизненоважна потребност от такава. Големият проблем е, че опцията за изправяне на курса в вярната посока наподобява мираж поради цялостната картина и участниците в нея.

След като беше повдигнат от " Левски " и подсилен от огромна част от водещите клубове, Михайлов влиза като любимец в изборите и резултат, друг от победа за него, би бил изненада. Но даже и да се стигне до непредвиден излаз, това надалеч не значи, че футболът ще тръгне във възходяща линия.

Невидимата смяна

Кадрите от бурната наслада на хората от ядрото на националния тим от Съединени американски щати `94 след президентските избори в БФС на 21 октомври 2005 година евентуално са се запечатали в съзнанието на мнозина. Тогава Михайлов, подкрепян от Христо Стоичков, Наско Сираков, Емил Костадинов, Йордан Лечков и други от огромния тим, победи Иван Славков и застана отпред на българския футбол с огромни очаквания.

 Денят на първата изборна победа на Борислав Михайлов през есента на 2005 година
© Асен Тонев

Денят на първата изборна победа на Борислав Михайлов през есента на 2005 година

Мандат след мандат, 12 години по-късно проблемите наподобяват доста дълбоки. По време на ръководството на Михайлов и екипа му националният тим нито един път не се е класирал за огромно състезание. В клубния футбол имаше краткотраен проблясък при " Левски " с пробива в УЕФА и първото влизане в групите на Шампионската лига, както и с израстването и сполучливото европейско развиване на " Лудогорец ".

В тези три мандата обаче шампионата няколко пъти промени формата си в търсене на вярната формула. Това време беляза и разрухата в клубове като ЦСКА, " Локомотив " (София), както и пловдивските " Ботев " и " Локомотив ".

И до момента в който проблемите се задълбочаваха, значимите хора във футболния съюз заедно бягаха от всякаква отговорност. По тематиката за националите постоянно виновността е падала върху селекционера (за 12 години имаше 10 промени на поста) или футболистите, тъй като " с това разполагаме ". По въпросите за положението на клубовете обяснението постоянно е било, че те си имат притежатели, които дават отговор за ръководството им. Нищо, че футболният съюз неведнъж прави мечешки услуги с взаимни отстъпки при издаването на лицензи и заобикаляне на личните му правила, до момента в който каруцата не е обърната непоправимо (както беше с ЦСКА, например).

Не по-малки са проблемите и в детско-юношеския футбол, в развиването на треньорите и съдийството. Но оправдания постоянно има и отговорността в никакъв случай не е била в полето на БФС.

 Много желаят, само че нямат предпочитание - за какво смяната в българския футбол ще остане мираж
© Юлия Лазарова

Ако Михайлов завоюва, мъчно може да се чака огромна смяна. Тук някъде е добре да се напомни изявлението му от лятото на 2013 година, когато също се готвеше за избори. " Това обаче ще ми бъде последният мандат, тъй като това не ми е самоцел. Винаги съм го казвал. Аз съм виновен човек и съм се хванал да направя нещо за българския футбол дружно с моите сътрудници. Ако ме изберат още един път, ще работим дружно, само че единствено още един мандат. "

Тъкмо детайлите в държанието на сегашния президент и хората от обкръжението му демонстрират противоречие сред думи и дейности, възприятие за безотговорност и от време на време даже надменност.

От бодил, та на глог

Слуховете, че Пенев ще се кандидатира за президент се потвърдиха сега, в който той напусна работата си във " Валенсия ". Този му ход сътвори усещане, че разчита на поддръжката на мощни фигури. Нещо, което досега не се е удостоверило публично.

 Много желаят, само че нямат предпочитание - за какво смяната в българския футбол ще остане мираж
© LAP.bg

Пенев излезе с съответни оферти и визии какво би трябвало да се промени в българския футбол, с цел да може да се отлепи от " дъното на дъното ", както той самичък сподели.

" В момента 10 хиляди деца се занимават с футбол, а ние обещаваме до края на 10-годишния ни проект броя да бъде 150 хиляди деца ", сподели Николай Илиев, който влезе в екипа на му. Те обявиха, че желаят изключването на президенти, притежатели и представители на клубове в изпълнителния комитет на БФС и влизането в оперативното управление на експерти в областта на бизнеса, маркетинга, медиите.

В изострен звук Пенев доста сериозно уточни своята позиция за минусите в работата на настоящето управление на футболния съюз. Михайлов обаче си затвори ушите и съобщи: " Не съм се запознавал с концепциите на опозицията, тъй като такива няма. Аз видях единствено плюване ".

Детайлите в предизборната акция на Пенев загатнаха, че на него мъчно може да се разчита да изведе футбола от рецесията. На първо място е огромният гаф с изявлението на Илиев, че " Левски " ще поддържа Пенев. Независимо дали е бил измамен или е прибързал, думите му хвърлиха леке върху цялата кандидатура и тежестта на Пенев като претендент за президент.

 Визията на предизборната акция на Пенев
© LAP.bg

Визията на предизборната акция на Пенев

Далеч по-дребен, само че също толкоз индикативен щрих беше досието, с която някогашният селекционер се явяваше на всички места. Тя беше " брандирана " в цветовете на българското знаме с визията на цялата акция на Пенев (на няколко места се появиха и билбордове с лика на някогашния футболист и селекционер). Визия, която препраща по-скоро към маркетинга от зората на 90-те години и въобще не дава отговор на задачите на екипа за насърчаване на маркетинг тактика. Същото може да се каже и за на процедура отсъстващата медийната политика на екипа на Пенев.

Третият претендент Дражев е някогашен президент на " Черноморец " (Бургас), само че неговите благоприятни условия за триумф в изборите наподобяват илюзорни. Сред най-гръмките промени, които той разгласи, е обръщането на календара на шампионата в " пролет-есен " - нещо, което звучи най-малкото необичайно в актуалния темп на интернационалния футбол.

Такъв ни е материалът

Всъщност най-големият проблем в българския футбол си остава неналичието на предпочитание за смяна във всички забъркани по веригата - от управлението на БФС през притежателите на клубовете, до футболисти, треньори и съдии.

" Левски " провокира разнопосочни реакции измежду феновете си, като издигна кандидатурата на Михайлов. В последните години сините постоянно са подлагали на критика БФС за политиката му. От клуба дадоха да се разбере обаче, че избират сегашния президент пред Пенев.

В дните по-късно като по команда редица клубове от Първа лига оповестиха, че са с Михайлов. " Локомотив " (Пловдив) написа в уеб страницата си: " Свидетели сме на поредната работа на БФС във всички аспекти на българския футбол. Смятаме, че това надграждане ще продължи през идващите години и ще докара до резултатите, които всички желаем. "

Подкрепа пристигна от първенеца " Лудогорец " и от президента на " Славия " Венцислав Стефанов. Изключение измежду огромните играчи направи ръководеният от Гриша Ганчев " ЦСКА - София ", който и досега не се е произнесъл.

По-лошото е тъкмо огромните клубове, които би трябвало да задават тона на измененията, са надалеч от моделите на работа в международния футбол, превръщащ се от ден на ден в бизнес. Мисленето на притежателите на тимове и държанието им остават доста надалеч от метода, с който българския футбол би тръгнал напред. С думите и дейностите си те даже не престават да нанасят тежки удари по така и така разваления му имидж.

И се получава по този начин, че всички доста желаят смяната, само че не я желаят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР