В България се случи нещо, което не се беше случвало

...
В България се случи нещо, което не се беше случвало
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Борисов и Радев могат да договорят фигура на преходен премиер

В България се случи нещо, което не се беше случвало 30 години – властта си сподели зъбите. Всяка власт има зъби и тази си ги сподели. Зъбите на властта постоянно са идентични. Набиха доста хора – част от тях справедливо, част от тях изцяло несправедливо. Винаги става в едно меле такова нещо. Ясно е – властта може да бие. Досега не можеше, в този момент може. Това е толкоз ново за България, че е доста мъчно да се планува какво ще стане. Това сподели пред БНР социологът Андрей Райчев. Ситуацията е нова, а напрежението е доста по-голямо и даже няма да се излива в протест, а "в хиляда други неща ", означи социологът.

Ако те си показват, че няма да се събират хората на площада, че нещо са спечелили – бъркат. Има голямо количество хора, които стартират да ги ненавиждат. И отиваме в една обстановка, която си спомняме от 90-те години – на ненавист. Предстои да се разделим, до неотдавна се деляхме на "червени " и "сини ", през вчерашния ден не видях диря от това, ще има нова делба, уточни Райчев, съгласно който е значимо рецесията да бъде овладяна, преди да премине в "страшна завист ". Нажежава се, митингът беше ухилен, а след през вчерашния ден към този момент освен не е ухилен, а си е оцапан с кръв, добави Райчев.

Социологът съпостави вчерашното принуждение на митингите и втвърдения метод на премиера със свадите в едно семейство, които обаче с един пестник минават в напълно друга фаза: "Като си блъснал веднъж дамата, нещата стават други ".

"Защо Борисов реши да направи това не мога да ви кажа. Той не е подобен, не беше подобен. Миналия път при първата кръв подаде оставка и сподели – няма да ръководя страна, в която се бием ", напомни Андрей Райчев.

Според социолога министър председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се е "заплел в една борба с президента ", която по думите му е "съвършено непотребна ". Имаме не рецесия сред две партии, а сред две институции, а това е рисково, уточни Райчев.

Протестът може да утихва, само че да се радикализира, да стане по-малък, само че по-страшен, счита той.

Според Андрей Райчев президентът Радев и министър председателят Борисов могат да договорят "фигура на временен министър председател, която е допустима и за двамата ", с цел да се спести на страната "нещо доста неприятно ".

"Те не си имат вяра. Аз съм безусловно сигурен, че те могат да договорят един човек, на който имат вяра и двамата ", съобщи социологът.

"Нищо не може да ни стабилизира, с изключение на избори. Друг въпрос е, че изборите няма да завършат с кой знае каква стабилизация. Но въпреки всичко изборите са "глас национален, глас Божий ". Суверенът излиза на терена, основният по власт – народът, и споделя – тези "да ", тези "не ". Колкото и неустойчив парламент да възникне, въпреки всичко ще отминем този стадий на това опълчване ", той.

Борисов топи доста значим собствен капитал в интернационален проект, посочи Райчев.

"Той беше построил доста майсторски и това е огромна негова заслуга – България беше излязла от неприятните описи. В момента сме се устремили право натам – типична балканска страна с неразбираеми корумпирани управляващи и неразбираемо нападателно население. Отиваме, записваме се – доста неприятно място. И с това той топи доста значим собствен капитал ", сподели още Андрей Райчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР