В България се събират около 200 вида лечебни растения, които

...
В България се събират около 200 вида лечебни растения, които
Коментари Харесай

МОСВ напомня за устойчиво ползване на находищата на лечебни растения

В България се събират към 200 типа лечебни растения, които се употребяват във фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия, козметиката и националната медицина. По данни от докладите на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) през последните години в билкозаготвителните пунктове в страната се събират и обработват към 15 000 тона лечебни растения, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Обект на дейна търговия са към 20 типа билки.

Богатството на лечебни растения и позицията на България като един от международните водачи по събиране и снабдяване на билки, обосновава нуждата от проучването, опазването, рационалното и ефикасното потребление на ресурса от лечебни растения.

Темата е настояща със усилване на дейностите по събиране и обработка на от ден на ден типове и количества билки през идващите месеци. Затова от Националната работа за отбрана на природата към Министерство на околната среда и водите през днешния ден припомнят, че този естествен запас не е изобилен. Това постанова да се следват разпоредбите за запазване и стабилно прилагане на находищата на диворастящи лечебни растения, както и да се съблюдават технологиите за обработване.

Законът за лечебните растения регламентира всички действия по запазване и прилагане на лечебните растения, отговорностите на физическите и юридическите лица и на органите на държавната и локалната власт за запазване на биологичното многообразие и ресурсите от лечебни растения.

Основната цел на закона е обезпечаване на условия за дълготрайно стабилно прилагане на лечебните растения на територията на страната. Две наредби към този закон вкарват разпоредбите и условията при събирането на билки, устройството и активността на билкозаготвителните пунктове и складовете.

Това са Наредба №2 за разпоредбите и условията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения и Наредба №5 за условията, на които би трябвало да дават отговор билкозаготвителните пунктове и/или складовете за билки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР