В България се нарушават фундаментални принципи на Конституцията и европейските

...
В България се нарушават фундаментални принципи на Конституцията и европейските
Коментари Харесай

Главният прокурор: Всичко по ареста на Борисов е извършено от некомпетентен орган, тоест - незаконно

В България се нарушават фундаментални правила на Конституцията и европейските полезности - такава е оценката на основния прокурор Иван Гешев във връзка арестите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, на някогашния финансов министър Владислав Горанов и на някогашния шеф на държавния пресцентър Севделина Арнаудова.

Всичко по ареста е нелегално, тъй като е осъществено от незапознат орган, безапелационен е основният прокурор. Според него по случая е безспорна наредбата по член 194 от Наказателно-процесуален кодекс - всичко по този случай е осъществено от незапознат орган, което автоматизирано значи, че всичко е нелегално, че са нарушени фундаментални правила на Българската Конституция, на българското законодателство и на европейските полезности.

" Има съществени индикации, в случай че не бях правист, щях да употребявам житейски термин - за полицейски произвол, и притеснителни индикации, че вървим към равнища на престъпност от 90-те години ", споделя още основният прокурор.

В обвинител №1 приказва за първи път по проблема с претекста да отбрани сътрудниците си от следващите офанзиви, даже лични състави, базирайки се на Становище номер 8 на Консултативния съвет на Европейските прокурори, когато са подложени на медийни офанзиви с погрешно наличие, да изясняват своята позиция.

" Позволиха си представители на изпълнителната власт да цитират дами прокурори и да споделят във връзка с тях неща, които не са правилни. Според мен по този метод си разрешиха да окажат напън върху самостоятелната правосъдна власт, част от която е прокуратурата, и нарушиха главния европейски стандарт като върховенството на правото ", споделя Гешев.

По думите му по " неприемлив метод прокурорите се подлагат се на офанзиви от изпълнителната власт и това към този момент не е случайно ".

" Това е система. Позволи си един министър през вчерашния ден, няма да кажа името му, непосредствено да нападна дами. Дори единствено това не приказва за мъжко държание ", споделя Гешев.

Според него процедурата, по която е известена прокуратурата за ареста на 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова, демонстрира несъгласие в отправяните обвинявания към прокуратурата.

" Това, което знам и което знаят всички български жители, е, че Софийска градска прокуратура (СГП) е известена в 10.00 ч. на дата 18-и (петък), т.е. може би 12 часа, откакто цяла България видя по медиите какво се случва. Тук е моментът да кажа нещо, което е част от спешния Пи ар по случая - обвиняванията по какъв начин Прокуратурата не желае да спомага. От една страна се споделя, че всичко това е направено, с цел да се заобиколи Прокуратурата, тъй като ѝ нямат доверие, от друга се споделя - Прокуратурата не спомага и не работи. Чисто житейски аз не мога да схвана това несъгласие, уповавам се, някой да ми даде отговор, аз персонално нямам ", споделя Гешев.

Главният прокурор дефинира като " смешно обвиняване " думите на премиера , че " ние сме изправени пред цялостен бойкот на прокуратурата ":

" Мисля, че това е верният термин, скърбя, че по този начин се показвам. Но това дори не е обвиняване. Това не е и политическо изявление. Не знам по какъв начин да го квалифицирам. Единствено мога да кажа, че не дава отговор на никакви европейски стандарти, не дава отговор на съществени правила, заложени в българската Конституция и българското законодателство, в които са залегнали господство на правото, правова страна, разделяне на управляващите. Не знам по кое законодателство - българско или друго европейско, с какви пълномощия българският министър-председател следи, управлява, разяснява обещано следствие? Откъде знае какво се случва с това следствие? Аз не знам, че съм основен прокурор. Откъде той е осведомен - не мога да отговоря, би трябвало да питате него ".

По мотив разпита на премиера в кабинета му, Гешев отбелязва, че той знае в неговата процедура на правист едвам един-два случая и един от тях е Румен Овчаров в качеството му на министър на енергетиката.

" И персонално за мен, не като основен прокурор, а като жител, породи въпросът - с този разпит (на премиера) стартира съответно наказателно произвеждане и в този момент разумният въпрос е - проверяващите служители на реда са се обадили (на премира) и са споделили: " Извинявайте, би трябвало да ви разпитаме за нещо, което вие евентуално сте разбрали от медиите, тъй като не сте участвали персонално ", или някой ги е извикал в съответен час в неговия кабинет? Аз нямам отговор. Надявам се, някой да отговори на този въпрос ", пита основният прокурор.

На въпрос може ли въобще министър председателят да дава напътствие на проверяващи по какъв начин се води произвеждане. Признак на какво е? - Гешев отбелязва, че " това е симптом на връщане на практики на едни, уповавам се, отминали времена. Ще спра дотук, с цел да не мина границата на професионалното мнение и да го смеся с гражданска позиция ".

Опровергава Василев за дупка от съвсем 600 млн. лева

Гешев дефинира като " неистина ", изказванието на финансовия министър Асен Василев, че АДФИ е разкрила дупка от съвсем 600 млн. лева като показва, че приносът за това е на профилираната прокуратура, която страната закри.

" Това е неистина! Повтарям неистина! ", повтаря основният прокурор.

За разпита в кабинета на Петков

" Иначе, съгласно българското законодателство нито министър-председателят, нито министърът на вътрешните работи могат да дават нареждания на проверяващите служители на реда. Такива може да дава единствено наблюдаващият прокурор. Ще посоча наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, макар че законовите разпореждания сега не са на мода: При реализиране на своята активност съответните ръководители в Министерство на вътрешните работи по никакъв метод не могат да дават инструкции на проверяващите служители на реда. Това се отнася и за министър-председателя ", споделя Гешев.

Според него, в случай че на среднощната конференция, дадена в петък вечерта от премиера и вътрешния министър, проверяващите служители на реда са били на втория етаж, в кабинета на премиера, " това удостоверява терзанията на Прокуратурата, които изразихме при визитата си в Екологичен потенциал в тенденция - че има сериозен риск за нарушение на съществени европейски полезности, сериозен риск за нарушение на върховенството на правото и правата на индивида в България ".

" Тъжното е, че поради такива дейности или сходни, други страни заплащат по 1 млн. евро след подхванати процедури от страна на европейските институции. Надявам се, всичко това да не докара до подобен резултат ", добавя Гешев.

За въвличане на името на Лаура Кьовешии

Гешев е сюрпризиран и от намесата на името на Лаура Кьовеши при ареста на Борисов, Горанов и Арнаунова, и е безапелационен, че тя не е била известена за това:

" Аз съм безусловно сигурен, че госпожа Кьовеши не е била осведомена с тези дейности на българските управляващи, още повече, че с тях не беше осведомена и българската прокуратура. Както към този момент стана ясно, по този случай е способена СГП, а не не Европейската прокуратура. Има доста ясно разделяне какво може да прави Българската и какво може да прави Европейската прокуратура и в тази ситуация те нямат допирни точки. В тази обстановка няма по какъв начин госпожа Кьовеши да бъде осведомена с нещо, което не е от нейна подготвеност. Така че аз показвам мощно подозрение, песимизъм, че госпожа Кьовеши е знаела за дейностите на Министерство на вътрешните работи. Надявам се, това да не се отрази неприятно на интернационалния имидж на България, който така и така не е ослепителен. "

Той обаче се въздържа да използва думата " корист ", както и да окачествява като " принуда " арестите.

" Не искам да разясня това, тъй като ще се изкажа в качеството ми на жител, не на основен прокурор и в последна сметка това ще има някакъв политически нюанс. Може да разясня правилото. " Репресия " е всяко нещо, направено против български жител в нарушаване със закона. Независимо дали това е господин Борисов или който и да е български жител. Това е казусът, а не че е направено във връзка с господин Борисов. Аз съм сигурен, че в случай че има доказателства, българската прокуратура ще си свърши работата, както във връзка с някогашни министри, по този начин и в този момент ", споделя Гешев

Според него обаче казусът е различен.

" Проблемът е, че съгласно ясната наредба на член 194 от Наказателно-процесуален кодекс способени в този случай не са проверяващите служители на реда, а са следователи от системата на Прокуратурата на Р България. За да го обясня на българските жители, тъй като никой не е задължен да е правист и да е осведомен с правните разпореждания, ще кажа - все едно да пристигна един горски надзорник при вас, г-жо Велева, и да каже: " Осъдена сте на 5 години отнемане от независимост ". Това няма никаква стойност, тъй като не той е способният орган, тъй като не това е процедурата и, каквото и да направи той, няма никакво значение! И в случай че това, което споделиха сътрудниците, е правилно, а аз не подлагам на никакво подозрение достоверността на казаното от сътрудниците от СГП и частта от обществено наличните обстоятелства, е правилно, то всичко, което е осъществено по това задържане няма никаква правна стойност. И това може да го каже всеки практикуващ правист, всеки студент, издържал изпита си по наказателно право и углавен развой. "

Защо прокуратурата не удължи ареста на Борисов?

" Както споделих първоначално, от една страна, споделят, че нямат доверие на прокуратурата, желаят да я заобиколят, от друга, споделят, че прокуратурата не им е съдействала, от трета страна, споделят, че проверяващите служители на реда са седели с часове пред кабинета на прокурора, по-късно се оказва, че самите публицисти са видели, че проверяващите служители на реда са пристигнали чак в 15.30 ч.. Така че това са едни комплицирани изказвания, които надали мога да проучвам в съвкупнос т, тъй като те са взаимно противоречащи си ", споделя Гешев.

Той съпоставя това " приземяващ се боен аероплан във военна зона ":

" Нали сте виждали репортажите по какъв начин пускат топлинни примамки, с цел да отклонят вероятно зенитна ракета. Това се случва. Пускат се лъжи от всеобщ темперамент, с цел да се отклони вниманието от действителната обстановка. Ако потегли да изяснявам на всеки тази лъжа, аз би трябвало да спра да работя и всеки ден да съм единствено пред разнообразни медии ".

И разяснява, че в случай че " някой проверяващ служител на реда желае да рапортува нещо на прокурора, това се прави документално, входират се в съответното деловодство съответните документи и няма никакво обвързване проверяващият служител на реда да беседва с наблюдаващия прокурор . Наблюдаващият прокурор прочита материалите, взима решението си, произнася се документално, в случай че желае, ще беседва с проверяващия служител на реда, в случай че не желае, няма да беседва. Нормално е да има един колегиален разговор ".

Той изключва, че " проверяващите служители на реда не са доброжелателни, само че те са принудени да са недобронамерени . Единственият метод да не бъде написано в тези информации (които нямат никаква стойност) нещо, което не дава отговор на истината, е да не се срещат, а да се работи прецизно, както е написан законът. И в случай че колежката е работила по този метод, аз поздравявам това, което тя е направила ".

Гешев е безапелационен, че тя е спазила закона " прецизно ".

" Арестът е осъществен от незапознат орган "

Главният прокурор дефинира задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова като " законно ", " напълно нелегално ", " тъй като е осъществено от незапознат орган ".

" Дали е по неоложност, в случай, че има инспекция по този сигнал от декември месец, не искам да разясня? Но за мен е безспорна наредбата по член 194 - всичко е осъществено от незапознат орган, а това автоматизирано значи, че всичко е нелегално. Така че това значи, че са нарушени фундаментални правила на Българската Конституция, на българското законодателтво и на европейските полезности ", споделя Гешев.

За него това е притеснително, дащото " това не е изолиран случай, това е една наклонност, която се случва повече от 1 година ".

" Прокуратурата следи съществени индикации за засягане на правата на индивида, нарушават се съществени европейски полезности като господство на правото. Има съществени индикации, в случай че не бях правист, щях да употребявам житейски термин - за полицейски произвол, и притеснителни индикации, че вървим към равнища на престъпност от 90-те години . Да, има съществени индикации, че може би обстановката у нас става по-сериозна даже от едва-две страни, които се дават като отрицателен образец в региона на върховенството на правото в Европа. Това е притеснителното, а друг съответен случай! "

Все отново във връзка с съответния случай той споделя, че съгласно него " може да се дължи, в случай че всичко е обществено известно, на някакви прозаични аргументи - непросветеност, неприятна съгласуваност и доста други неща, в случай че е изолиран ".

За видоконферентния разпит на Божков в проблема

Това е следващата топлинна стръв за отклонение от значимите приблеми ", споделя Гешев като прави ретроспекцията на събитията от година и половина и заключава:

" От няколко дни имам възприятието, че цялото държавно управление и огромна част от страната като се изключи Прокуратурата обикалят разнообразни медии и играят ролята на юрист на обвинения Божков. Искам да кажа на тези министри и всевъзможни други представители на изпълнителната власт да са спокойни, господин Божков е почтен до доказване на противното по силата на българската Конституция. Няма потребност от тези нерви. Така че това са едни обстоятелства - дали сред тях има връзка, дали няма, дали е инцидентно съвпадане - не мога да кажа ", споделя основният прокурор.

И обяснава, че обвинен няма по какъв начин да бъде разпитан с видео-конферентна връзка преди да му бъде предявено персонално, против автограф съответното обвиняване.

" Тук съм в някакво дежа вю. Това в този момент го изяснява госпожа Маджарова, аз го обяснявах две години като наблюдаващ прокурор по делото КТБ. Въпросите бяха същите - за какво не разпитате с видео-конферентна връзка Цветан Василев. Обяснявах го, обяснявах го. Делото е в съда, още няма разпит с видео-конферентна връзка. Сега още веднъж същият фалшив ", споделя Гешев.

Той показва спепцитизъм към изказванието на Божков, " едно лице, което се укрива от правораздаването ", че е разпитан от Европейската прокуратура.

Той е песимистичен по отношение на и показаните през днешния ден от Министерство на вътрешните работи на СГП спомагателни данни по следствието за постановления за покачване на обвиняване на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

" Както ви споделих, както към господин Божков, към този момент се отнасям със песимизъм и към всяко изказване на Министерство на вътрешните работи. Помните, първоначално имаше информация, че се прави следствие по 120 случая под управление на Европейската прокуратура. Съобщение, което бе качено на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. След това го смъкнаха. След това се оказа, че не е под управление на Европейската прокуратура, след това се оказа, че не са 120 случая, няма 120 претърсвания, а единствено 3. Как да разясня известия, които изначално са изречени, може би от непросветеност на хората, които се занимават с обществения облик на Министерство на вътрешните работи? Съжалявам, че употребявам думата непросветеност, може би не съм прав. Може би е недобра професионална подготовка. Така че, по какъв начин да разясня? Как да кажа, може би думата е " песимизъм ", споделя основният прокурор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР