В България разходите за храна са основната част от бюджета

...
В България разходите за храна са основната част от бюджета
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Работя за промяна в ценообразуването на електроенергията, за да намалим инфлацията

„ В България разноските за храна са главната част от бюджета на семействата. Затова е непостижимо за жителите да се оправят с инфлацията. Високите цени на храните в България и в целия Европейски Съюз се дължат на високите цени на силата. Трябва да променим ценообразуването на електрическата енергия, с цел да понижим сметките на хората и бизнеса. “ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред БНР. Тя разясни, че ще работи интензивно по предложенията, които се чакат идната седмица от Европейската комисия, с цел да бъдат направени измененията, които ще дадат най-бърз резултат за потребителите.
Цветелина Пенкова посочи, че промяната на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз ще реши първоизточника на казуса - ценообразуването. Сега цената на електричеството е директно обвързвана с цената на природния газ. Реформата би трябвало да промени това – цената на газа или на която и да е друга единична суровина, няма да дефинира цената на електрическата енергия. Тя посочи още, че поради скъпия ток и газ доста браншове понижиха продукцията си, а някои закриха производството си, тъй като не желаят да работят на загуба. „ Това води до дефицит на съществени артикули и в допълнение завишаване на цените “, разясни евродепутатът.  " Целта е да се насърчат производствата на вътрешния пазар- да се оправяме със личните запаси, които имаме, повече вложения в локални производства, с цел да не сме толкоз подвластни от цените на вносни първични материали. Мисли се в посока на облекчение на разпоредбите за държавните помощи и към кои браншове да бъдат ориентирани “, означи евродепутатът.

Цветелина Пенкова открои две посоки в ограниченията - краткосрочни и средносрочни. 
„ Разговорите и апелите към комерсиалните вериги да разгласят основни артикули от главната потребителска кошница, които да се продават на допустимо най-ниска цена, са част от краткосрочните ограничения. Тук страните на национално равнище би трябвало да подхващат ограничения. Говорейки за обща европейска политика обаче, трябват средносрочни и дълготрайни ограничения, които да подсигуряват трайно понижаване на цените. Това ще се случи с промяната на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз и в конкретика посредством смяна на метода на формиране на цената на електричество. Очакваме резултати още тази година. Вчера заявих това и пред Комисаря по енергетика на съвещание в Екологичен потенциал – срещнах поддръжката на сътрудници от доста европейски страни и разнообразни парламентарни групи. “, разяснява евродепутатът. 
Цветелина Пенкова  разяснява и отсроченото влизане на България в еврозоната. Според нея политическата неустойчивост е главната причина за забавянето ни по пътя към общността. Тя намира за естествени терзания и страхове в обществото, само че означи потребността от ясна и навременна осведомителна акция. 

" Когато правиш толкоз сериозна стъпка, би трябвало постоянна политическа система и контролни органи, които да се оправи с всевъзможен вид далавера и проблеми, които могат да настъпят след приемането ни в еврозоната. Това е значимо за нашите европейски сътрудници, тъй като ставайки част от еврозоната, ние към този момент имаме въздействие върху самата валута в границите на Съюза, те би трябвало да знаят, че могат да разчитат на своите сътрудници в България, че ще има органи, които могат да реагират незабавно ", разяснява евродепутатът.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Следвайте " Гласове " в
 
 
 
10 Март 20239610 Март 20236010 Март 2023146510 Март 2023111910 Март 202393510 Март 2023664КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023181728 Фев 2023119909 Март 202392203 Март 20232739
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР