В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва

...
В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва
Коментари Харесай

България на първо място по евтин ток в ЕС

В България разноските за електрическа енергия остават най-ниски в Европейски Съюз, демонстрира разбор на данните на Евростат за 2019 година, изработен от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). България е на последно място измежду страните членки на Европейски Съюз с цялостна последна цена за електрическа енергия от 0,0976 евро/кВтч, към три пъти по-ниска от най-високата, която заплащат в Германия - 0,2992 евро/кВтч.

Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова. При съпоставяне със прилежащите пазари се вижда, че семействата в Румъния заплащат с 42% по-високи сметки за електрическа енергия, а тези в Гърция - със 70% повече. Електроенергийните разноски на семействата в западните ни съседки на собствен ред са приблизително с 18% по-ниски от българските, прецизира bgonair.bg.

Анализът разкрива един любопитен факт - мрежовите разноски в България (0.0256 евро/кВтч) са 2 пъти по-ниски от междинните за Европейски Съюз и са 3-4 пъти по-ниски от страните рекордьори - Белгия, Лихтенщайн и Германия.

Експертите показват паниката си, че при все по-амбициозните цели и трагични условия пред мрежовите компании, мрежовите цени в България остават стабилно измежду най-ниските равнища освен в Европейски Съюз, само че са на 35-то място от 38-те европейски страни. След нас са единствено Република Северна Македония, Малта и Грузия.

Ако все по-високите условия към мрежите в идващите десетилетия не намират своето отражение в сметките на крайните консуматори посредством съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било разумно за тяхното развиване, рационализация и цифровизация да се насочи обществен запас, чрез характерни принадлежности за поддръжка, европейски средства, публично-частни партньорства, нисколихвено финансиране и така нататък, заключават специалистите от ЕМИ.

В до момента оповестените тактики, стратегии, проекти и многогодишни финансови рамки на националните институции този факт не наподобява да се регистрира, предизвестяват те.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР