В България продажбите на български вина са в пъти повече

...
В България продажбите на български вина са в пъти повече
Коментари Харесай

Kaufland: Българинът предпочита родното вино

В България продажбите на български виновност са в пъти повече от тези на вносните. Такава наклонност демонстрират данните на Kaufland България за потреблението и настройките на клиентите. От години ценителите в страната избират за трапезата и специфичните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от обичайните винарски региони в страната избират локалните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на присъщите за локалния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много положителна за родния пазар наклонност обрисува ритейлърът - с възраждането на лозови масиви от обичайните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и други се покачва и търсенето им от страна на потребителя.

За налагане на локалните сортове оказва помощ и известната в последните години наклонност – във винопроизводството да се купажират локални с типичен сортове.

От известните сортове, желани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се следи растеж при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена известност последната година.

Бялото вино сензитивно измества аленото от лидерската позиция по продажби. При него към този момент не се следи сезонност на търсенето. Розето и пенливите виновност също порастват за сметка на аленото, което остава желано главно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи виновност с плодов „ нос “, по-нисък алкохолен градус, лесни за комбиниране с храна и независима консумация.

Винената просвета на българина пораства последните години. Това демонстрира нарасналият интерес от страна на потребителя към виновност от висок ценови клас. В коледно-новогодишния интервал Kaufland България регистрира растеж в търсенето на вино в бутилка пред виновност в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази наклонност ще продължи и през 2023 година

Специално за празника на виното

За Трифон Зарезан Kaufland България предлага особено подбрана селекция от виновност на празнични цени, съобразени с усета и търсенето на българина. Над 20 типа от напитката на боговете могат да бъдат открити тази седмица в магазините на Kaufland на специфични цени. За феновете на дестилатните питиета ритейлърът е селектирал за празника 9 гроздови и плодови ракии. За избора на храната не е нужно да се консултирате със сомелиер, тъй като в брошурата за седмицата ритейлърът е предложил и подобаващи за съчетание с виновността меки и твърди сирена и салами.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР