В България признателният ни народ е издигнал над 120 паметника

...
В България признателният ни народ е издигнал над 120 паметника
Коментари Харесай

Бивша възпитаничка на самуиловското  училище е създателят на барелеф на Христо Ботев в сливенското село

В България признателният ни народ е издигнал над 120 паметника на Христо Ботев. Такива има и в Букурещ, Виена и Будапеща, в Кишинев и в украинския град Измаил, в Одеса и в австрийския град Голс, в Пекин и в аржентинската провинция Чако.
Паметник на Христо Ботев към този момент има и в сливенското село Самуилово, в двора на учебното заведение, носещо името на поета-революционер. 150-годишнината на ОУ „ Христо Ботев “ е мотивът да бъде поканена някогашната възпитаничка на самуиловското учебно заведение Йорданка Данчева Янкова, приключила Националната художествена академия в София, да сътвори непретенциозен барелеф на един от най-великите национални български герои.
„ За Ботев не може да бъде нищо малко “, са думите й. И фактически, след доста малко време тя и нейният татко – скулпторът Данчо Янков, извайват и подаряват на учебното заведение бюст-паметник на Христо Ботев.



Днес беше тържественото разкриване на паметника, на което участваха възпитаници и техните родители, сегашни и някогашни учители и ученици на ОУ „ Христо Ботев “, клуб „ Традиция “, както и редица представители на обществеността в Самуилово.
Елена Папалезова, шеф на учебното заведение, с голямо неспокойствие приветства гостите, като показа, че в никакъв случай не се е надявала да има монумент на Христо Ботев в село Самуилово.
Сред гостите бяха Пепа Чиликова – зам.-кмет на община Сливен, Николай Кънев – кмет на с. Гергевец, Минко Банков – кмет на с. Бинкос, Руси Ненчев – кмет на с. Чокоба, Даниела Йорданова и Ралица Василева – специалисти в РУО Сливен, Таня Яначкова – шеф на ОУ „ Н. Прокопиев “ – с. Сборище, Дора Малева – шеф на детска градина „ Слънчо “ в с. Самуилово, както и дейци на НЧ „ Светлина-1928 “ – Самуилово.
Венци и цветя подариха посетители и възпитаници, а зам. кметът Пепа Чиликова прочете приветствен адрес от името на кметаСтефан Радев.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР