„В България през последните 10 години има сериозен спад, средно

...
„В България през последните 10 години има сериозен спад, средно
Коментари Харесай

Кралев: Има сериозен спад на употребата на допинг в България

„ В България през последните 10 години има сериозен спад, приблизително сред 5 и 15 случая годишно, от които не повече от двама-трима до пет са националния състезатели, останалото са аматьори„, съобщи спортният министър Красен Кралев пред „ Лице в лице “ по bTV, откакто по-рано през днешния ден стана ясно, че националът по битка Николай Щерев е осъден със прекъсване на правата за четири години поради позитивна допинг проба.

Кралев приказва за казуса с допинга в България по отношение на 4-годишното наказване, което през вчерашния ден бе наложено на Русия от Световната антидопингова организация (УАДА). „ Това е невиждано тежко решение, най-тежкото решение в историята. УАДА утвърди международен стандарт за сходство и в случай че избрана страна не го съблюдава, се постановат разнообразни санкции. В случая имаме наложено най-тежкото наказване, тъй като това е един дълго продължаващ скандал, почнал през 2014. Основните причини на комисията са, че предоставените данни от РУСАДА не са нито цялостни, нито точни. Установени са големи неналичия, изчезнали и променени данни. 49 страни взимат решение, в това число и България, и Съветът на Европа да поддържа тази резолюция, като настояваме да бъдат непокътнати правата на чистите спортисти “, изясни той.

„ От УАДА признават, че РУСАДА към този момент работи на доста високо равнище и тя няма да бъде поставяна под мониторинг, само че операциите, направени в интервала 2015-19 са големи. Не чакам при обжалването в Спортния трибунал в Лозана нещо да се промени. На Русия ще бъдат отнети семействата на Световните шампионати по волейбол, битка и хокей на лед в идващите четири години, само че Европейските шампионати и Европейските купи се смятат за по-нисък сан надпревари и няма да бъдат отнемани„, добави Кралев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР