В България постоянните пасища са най-евтините в Европа - едва

...
В България постоянните пасища са най-евтините в Европа - едва
Коментари Харесай

Нивите ни сред най-евтините в ЕС, но рентата - скъпа

В България непрекъснатите пасища са най-евтините в Европа - едвам 1887 евро за 1 хектар, а обработваемата земеделска земя коства приблизително 7303 евро и също е измежду най-евтините в Европейски Съюз. Това демонстрират оповестени в понеделник данни на Евростат, които се отнасят към края на 2022 година, осведоми 24 часа.

За сметка на това рентата, която заплащат родните аграрни производители за култивиране на наета от тях земя, не са по никакъв начин ниски - приблизително 313 евро на хектар за година. А в Североизточна България междинната лихва доближава даже 473 евро и това доста надвишава междинното за Европейски Съюз равнище от 199 евро,

демонстрират данните. Стойността на рентата в Североизточна България в действителност слага този район на шесто място в Европейски Съюз. Най-много пари за наета земя заплащат земеделските производители в нидерландския район Флеволанд - 1764 евро на хектар, следвани от тези на Канарските острови и район Атика в Гърция.

А най-ниска лихва има в два района на Швеция - по 24 евро. В тях и цената на обработваемата земя е най-ниска в целия Европейски Съюз - приблизително по 2041 евро на хектар.

В безспорни стойности и приблизително за цялата страна цената на обработваемата земя в Европейски Съюз е най-ниска в Хърватия. Тя коства 3700 евро за хектар. А най-скъпа е в Малта. В тази островна страна, в която има напълно малко аграрни земи и мощен пазарен напън да се употребява за други действия, а не за земеделие,

1 хектар коства приблизително 233 230 евро

Навсякъде в Европейски Съюз разликата в цените на обработваемата земя сред обособените райони е забележителна, защото и качествата ѝ се разграничават. Цената зависи от климата, опциите за напояване, близостта до превоз, надолнище, дренаж и така нататък

В Нидерландия обаче районните вариации в цените са най-големи. Например във Фризия - на североизток от Амстердам и Хага на брега на Северно море, тя коства над 66 000 евро за хектар. Докато във Флеволанд - района, който е отвоюван от морето, доближава 150 644 евро. В Гърция цените варират от 6290 евро в района Дитики Елада до 84 820 евро в Атика.

Пасищата кардинално са по-евтини за пазаруване, в сравнение с земята, която се обработва, само че има и две изключения - Люксембург и испанския район към Мадрид.

През последното десетилетие цената на нивите и на рентата се е повишила към два пъти - и у нас, и приблизително за Европейски Съюз. През 2012 година да вземем за пример междинната лихва в България е била 174 евро на хектар против сегашните 313 евро. Почти същото двукратно нарастване спрямо тогава търпи и рентата в Североизточна България.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР