в България, особено в София, се подобрява значително през годините.

...
в България, особено в София, се подобрява значително през годините.
Коментари Харесай

Министър Димитров: Станциите за мониторинг на въздуха не могат да бъдат манипулирани

в България, изключително в София , се усъвършенства доста през годините. Тази положителна наклонност е трайна и постоянна, декларира министърът на околната среда и водите Петър Димитров в изявление за bTV. Той показва, че няма индикатори, които да надвишават допустимите правила. Според Димитров, системата за мониторинг е обвързвана с Европейската организация по околната среда и дава онлайн резултати , които всеки може да ревизира.

В същото време, екоорганизацията твърди, че Министерство на околната среда и водите е укривало информация за компрометирана система за премерване на въздуха в София, която не регистрира вярно равнището на замърсяване. Тези изказвания се поддържат и от немската екологична организация Deutsche Umwelthilfe . Димитров отхвърля тези обвинявания, като акцентира, че станциите за мониторинг са калибрирани и не могат да се манипулират. Той изяснява, че станциите са сложени съгласно отчет от работна група .

Димитров признава, че има две станции, които не са на верни места заради неспособност за тяхното пренасяне . Пунктът от Орлов мост е изместен в кв. „ Младост “ поради градеж на метрото. Той не може да бъде върнат назад, защото на мястото в този момент има паркинг. В началото на идната година ще бъде образувана работна група за намиране на ново място за мониторинг.

Относно безводието министърът отбелязва, че актуалната година е четвъртата поредна с понижен отток на реките, като неналичието на пролетен отток е била най-осезаема. Намалението е изключително съществено в Дунавския регион , където оттокът е понижен с 82% . Въпреки това, Димитров акцентира, че няма обитаемо място, което да е на воден режим поради язовирите, ръководени от Министерство на околната среда и водите.

Министърът прибавя, че огромните загуби на вода по водопреносната мрежа са главен проблем, освен климатичните промени. Според него, най-малки загуби има при „ Софийска вода “ – под 50%. При Сливен и Перник загубите доближават 84-85% .

Българин източил 2,2 милиона паунда от обществената система на Англия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР