В България официално е обявено извънредно положение от днес до

...
В България официално е обявено извънредно положение от днес до
Коментари Харесай

В България официално е обявено извънредно положение!

 В България публично е оповестено изключително състояние от през днешния ден до 13 април. Това се случи преди секунди в Народното събрание. Извънредното състояние е оповестено на съображение член 84 на Конституцията.

Според него то важи до прекосяване на заплахата и дава опция на управляващите да постановат цялостни забрани, в това число и за придвижване в страната и отвън нея.

Извънредното състояние ще даде опция на управляващите да затварят учебни заведения, университети, концертни зали, частни бизнеси, обясни нощес министър-председателят Бойко Борисов. При потребност ще бъдат затваряни нощни заведения, игрални зали и други.

Извънредното състояние разрешава приемането на краткотрайни закони, които лимитират част от правата на жителите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания. Законодателната активност в този случай е доста по-бърза, само че признатите специфични закони важат единствено до момента в който е в действие изключителното състояние. 

То пък няма краен период, а се анулира категорично, откакто са отпаднали основанията за оповестяването му. В случая с ковид държавното управление възнамерява да направи обзор дали изключителното състояние работи минимум две седмици след въвеждането му. Именно поради опцията от изключително законодателство, което да даде повече независимост на институциите да лимитират права на жителите и бизнеса бе поискано и въвеждането на изключително състояние поради заплахата от ковид. 

Обявяването на изключително състояние води и до готовност на резервистите на Българската войска, планува пък Законът за защитата и въоръжените сили. Използването на армията за налагане на ограничавания върху правата примерно в помощ на полицията ще бъде преценявано от Министерския съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР