В България обичаме да си повтаряме, че всичко става все

...
В България обичаме да си повтаряме, че всичко става все
Коментари Харесай

Спортът ни се отлепи от дъното през 2018-а

В България обичаме да си повтаряме, че всичко става все по-зле и несъмнено има за какво. Все отново едно време доматите са били по-хубави и т. н. А спортистите ни са чупели международни върхове и са носили торби с медали. Докато в този момент сме последни на всички надпревари, а на олимпиадите участваме на олимпийския принцип.
Наистина можем да демонстрираме позитивните образци на другите страни и да се вайкаме от сравненията с тях. Например Хърватия игра край на международното състезание по футбол, Полша отново е №1 в света на волейбол, а Сърбия е отличник на планетата в същия спорт при дамите. Ние пък гледахме футболния мондиал по малкия екран и преживяхме горчиво домакинско отчаяние на волейболистите ни. Останахме без орден и от зимните олимпийски игри, където очакванията ни бяха свързани единствено с един състезател – Радослав Янков, който в тази ситуация не ги оправда. Дори Григор Димитров срути очакванията, че е на път да възроди кариерата си след приказната 2017-а и предложи най-вече разочарования на почитателите си тази година.
Но може би спортът ни към този момент е блъснал дъното, оттласнал се е и сега се движи гладко нагоре. Не можеш постоянно да побеждаваш, само че и няма по какъв начин единствено да губиш. А много неприятни за българския спорт трендове видяха своя край през 2018-а.
Тайбе Юсеин донесе първата ни международна купа в олимпийска дисциплинираност след 2015-а, когато ансамбълът по художествена гимнастика на Ина Ананиева победи в многобоя. Боркинята към този момент може да не помни неудачите от предходните години, когато бе посочена за наследничка на Станка Златева, само че непроменяемо се проваляше на огромните шампионати. След 6 сребърни медала момичето от село Мъдрево към този момент има своето злато в категория до 62 кг. При това две – европейско и международно. Особено впечатляващ бе триумфът й в Будапеща с финалната победа с 6:2 над Юкико Сакай от привидно непобедимата японска школа. Но Тайбе беше решила, че няма потребност от повече сребро и я надделя безапелационно.
Само подобен край липсваше на Биляна Дудова да събере същото количество злато, още повече, че тя има и европейска купа до 23 години. Но финалът й при 57-килограмовите с китайката Нангнин Жун беше прекомерно равносилен и разреши на съдиите да подпрат съперничката й. „ Следващият път няма да разреша да ми лишават купата “, закани се 21-годишната спортистка.
Борбата може да се похвали и със среброто на Кирил Милов, който изненадващо стигна до финала при 97-килограмовите класици. Той също е на 21 години и дава вяра, че огромните достижения са към момента пред него. Медал при дебюта си за България донесе и натурализираният арменец Айк Мнацаканян (72 кг кл. стил).
Мими Христова (59 кг) пък завоюва сребро от европейското състезание в Каспийск (Русия), откакто превъзмогна тежка травма, с цел да приключи шампионата. Класикът Даниел Александров пък завоюва бронз в кат. до 82 кг.
Близо до международна купа бяха и в бокса. И в този мъжки спорт към този момент разчитат най-вече на дамите, които завоюваха три трофеи на европейското състезание в столичната „ Асикс Арена “ – Стойка Петрова (54 кг), Станимира Петрова (57 кг) и Мелис Йонузова (64 кг). Богатата годишна продукция бе допълнена от среброто на Севда Асенова (48 кг) и бронзовите оценки на Габриела Димитрова (51 кг) и Деница Елисеева (60 кг). А шампионата, второ в София след 2016-а, сложи боксовата федерация измежду положителните уредници на огромни спортни събития у нас.
Стойка Петрова обаче не се задоволи с лаврите вкъщи, а сграбчи и сребро от международното в Индия. Загубата й на финала бе единствената й за годината, само че няма по какъв начин да помрачи най-успешния сезон в кариерата й.
Леко оттегляне означи друга обичайната горделивост на българския спорт – ансамбълът по художествена гимнастика. След сензационния дебют на новия състав през 2017-а девойките на Весела Димитрова позволиха неточности в двете си композиции, което ги остави с бронз в многобоя на международното състезание в „ Арена Армеец “. Ден по-късно гимнастичките взеха с „ отличен “ поправителния на обръчи. Индивидуалистките пък завоюваха сребро в отборното класиране, а може би най-ценния актив от шампионата бяха отличните мнения за организацията, поради които страната ни ще одобри международното още веднъж през 2022-а.
Именно влиятелните семейства бяха едни от най-сериозните постижения на спорта ни през годината, която съответства и с самодейността „ София – европейска столица на спорта “. Родните почитатели още веднъж съумяха да се порадват на звездите ни в сноуборда Радослав Янков и Александра Жекова в Банско, видяха и носителя на три трофеи от Големия шлем в тениса Стан Вавринка, до момента в който Григор Димитров избра да не пази купата си от шампионата „ София оупън “.
Тези семейства имат своята цена, само че носят и дефинира активи, които мъчно се мерят в цифри. Все отново светът ни идва на посетители, значи може би не всичко тук е толкоз неприятно.
Най-голямото домакинство през годината беше международното състезание по волейбол, на което „ лъвовете “ на Пламен Константинов не съумяха да блеснат. Куп травми и кавги преди мондиала попречиха на отбора да покаже същинското си лице. Но пък всички оцениха високо направеното във Варна, Русе и София. По същото време в Пловдив вървеше международното по гребане, за което дойде и президентът на МОК Томас Бах. А след срещата му с Бойко Борисов се роди концепцията България да се кандидатира за хазаин на зимни олимпийски игри за младежи.
 Националният тим по волейбол не се показа по най-хубавия метод на международното пред родна аудитория, само че изгодите от семействата на огромни спортни събития не се мерят единствено в пари и резултати. Националният тим по волейбол не се показа по най-хубавия метод на международното пред родна аудитория, само че изгодите от семействата на огромни спортни събития не се мерят единствено в пари и резултати.
Именно на този относително нов конгрес, само че в лятната му версия в Буенос Айрес, съумяха да блеснат много гении на българския спорт. Александра Начева прибави злато в тройния скок към международната купа за 20-годишни, а акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров победиха на два пъти в акробатиката като едното им злато е в разбъркан тим. В тандем с чужденци до купите стигнаха още бадминтонистката Мария Делчева и стрелецът Кирил Киров. Христо Христов във повдигането на тежести и Адриан Андреев в хвърлянето на чук взеха сребърни медали, а с бронз се поздравиха щангистката Галя Шатова и борецът Едмонд Назарян. Тенисистът Адриан Андреев пък стигна до финала на двойки. 17-годишният софиянец стана и първият българин след Григор Димитров с купа от Големия шлем – също на двойки на Ю Ес Оупън.
Сред приятните изненади се подреди още 18-годишната Ивет Горанова, донесла първия български орден от международното състезание по олимпийско карате – бронз в категория до 55 кг. Трети в света са и петобойците Явор Пешлеевски и Тодор Михалев – в мъжката щафета. Сестрите Стефани и Габриела Стоеви пък завоюваха европейска купа и стигнаха до присъединяване във финалния шампионат на най-хубавите 8 двойки в бадминтона.
А сили за нови триумфи имат освен младите. Победно завръщане на кръга направи Кубрат Пулев, а триумфът му по точки над Хюи Фюри го направи още веднъж формален кандидат на IBF в тежка категория. Брат му Тервел пък към този момент е европейски първенец при полутежките. Петър Стойчев подсети за себе си с успеха в първото плуване край крайбрежията на Антарктида, освен това на 42 години. Дори националният тим по футбол зарадва почитателите със постоянни игри и до последно беше в борбата за първото място в групата в Лигата на нациите. Колегите им в баскетбола пък завоюваха сензационна победа над Франция. Тя може да е единствено за авторитет, само че може би в този миг точно от това имаме най-голяма потребност. Няма по какъв начин всичките да са като Голомеев или пък футболистите като Стоичков. Нито Мирела Демирева е Стефка Костадинова. Но пък тази година скочи 2 метра и завоюва сребро от европейското. И продължава да има вяра, че един ден въпреки всичко ще доближи върха. И това не е малко. Самата Стефка също е почнала с една мечта…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР