В България няма показатели за каквато и да е продоволствена

...
В България няма показатели за каквато и да е продоволствена
Коментари Харесай

Няма показатели за продоволствена криза у нас

В България няма индикатори за каквато и да е продоволствена рецесия. Това увери в Асеновград министърът на земеделието Явор Гечев, представен от БНР.

Той обаче означи, че цените са високи, а поради развиването на войната в Украйна не може да се вършат дълготрайни прогнози какво ще се случва на пазарите.

По негови думи подпомагането на земеделските производители по тази линия би трябвало да продължи най-малко доникъде на идната година.

Гечев уточни, че сега има мъртвило на пазара на зърнени култури и няма заявяване на огромни количества до края на годината.

Той съобщи, че търговията в черноморския басейн се преглежда изцяло общо.
 От 1% до 11% варира спадът в цената на хляба в магазините
От 1% до 11% варира спадът в цената на хляба в магазините

Намалението при брашното е 8% - 11%

" Русия оповестиха към този момент потегляне на пазара, като техните количества на пшеница тази година са рекордни. Затруднено е ситуацията във връзка с Украйна т.е. ние продължаваме да сме солидарна страна и да осигуряваме в това число транспортни коридори, което, несъмнено, обаче оказва въздействие върху българския пазар на зърнени култури ", разясни министърът.

По негови думи половината от слънчогледа, който влиза в Европа, се намира в България - до момента са импортирани 700 000 тона. Гечев акцентира и че би трябвало да се прави разлика сред примитивен и модифициран артикул.
 Смесват украинско зърно с неразбираемо качество с българско, сигнализират производители
Смесват украинско зърно с неразбираемо качество с българско, сигнализират производители

Земеделци от 12 страни възнамеряват митинг с трактори в столиците си

Относно цените на олиото и хляба министърът предвижда, че малко ще паднат цените във връзка с олиото  с по-масовата преправка, на новата годишна продукция и на наличностите сега. По отношение на хляба той не чака обилни пазарни разлики.

Според Гечев е добра мярка и би трябвало да се резервира, до момента в който не се реализира по-голяма резистентност на стопанската система.
 Хлябът в София - най-евтин
Хлябът в София - най-евтин

Не произвеждаме самун от украинска пшеница
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР