В България няма институция, която да отговаря за контрола на

...
В България няма институция, която да отговаря за контрола на
Коментари Харесай

Аквапарковете у нас се оказаха извън всякакъв контрол

В България няма институция, която да дава отговор за контрола на аквапарковете. В последните години от време на време в тях има произшествия, само че все пак страната отхвърля да уточни ведомство, което да следи за съблюдаване на разпоредбите за безопасна експлоатация на този вид водни увеселения. В края на юли при драматичен случай на пързалка в Приморско почина юноша.  Реакция от институциите още веднъж няма.

  " Няма организация в България, която да следи за сигурността на аквапарковете в страната ", съобщи Митко Вълев, член на управителния съвет на сдружението " Българска професионална асоциация за басейни и СПА ". Министерствата на туризма и на стопанската система обявиха пред в. " Сега ", че контролът върху аквапарковете, които се множат в страната ни освен по морските курорти, не е в техните пълномощия. Същото настояват и от Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). В отговор на въпроси на в. " Сега " ръководителят на ДАМТН Петър Горновски написа, че контролът на басейните им е вменен с разпоредба, която е влезнала в действие напълно скоро - на 12 юли 2019 година. Затова и от ДАМТН към момента не можели да кажат има ли нарушавания на новия нормативен акт, какви са те, има ли наложени наказания. Регистър на плувните басейни също към този момент няма.

Пързалките не са градеж и контролът следва да се упражнява от общината, разясниха пред Би Ти Ви от Дирекцията за строителен надзор. Кметът на Приморско Димитър Германов обаче съобщи, че няма нормативен документ, който да задължава локалната власт да проверява аквапарковете. 

Така въпросът за поредна година увисва във въздуха. Проблемът бе подложен и преди година след следващия случай, при който при втурване от пързалка край Равда тежко пострада 9-годишно русначе. Тогава притежателите на злощастното съоръжение обясниха, че пързалките подлежат на регулярна инспекция от механически лица, които обаче не са към избран държавен орган, а се наемат от самата компания.

Пред БНР от " Морска администрация ", които дават отговор за морските атракциони, дадоха отговор, че това не е техен ангажимент. Сигнали можело да се подават в Комисията за отбрана на потребителите, само че шефът на бургаското звено Николай Стойков посочи, че те и не дават отговор за контрола.  " Правомощията ни са извънредно лимитирани. Проверяваме най-вече предварителната информация. За тяхната (на оборудванията - б.а.) техническа спецификация нямаме такива пълномощия ", съобщи той.

 

СРОДЕН СЛУЧАЙ

И джетовете летят безотговорно по морето, даже отвън официално избраните им коридори, без да има кой да ги глоби, написа журналистката Жанина Драгостинова в " Дневник " във връзка на конфликтна обстановка на плажа. " Първо се обадих в общината. От пресцентъра ми споделиха, че контролът на джетовете не е в техните пълномощия. Да, знаят, че частните джетове тормозят хората, само че да се обадя в Морската администрация. Обадих се в Морската администрация, където общителен чиновник доста учтиво ми заяви, че нищо не може да направи, тъй като наредбите не включват надзор върху частните джетове. В България има единствено регистрация, само че нищо повече. За всички останали водни съдове се иска документ за правоуправление, минават през годишни прегледи и подлежат на надзор, включително и записаните за бизнес цели джетове, само че не и на тези за персонално прилагане. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР