В България няма данни за заразени с легионерска болест. Това

...
В България няма данни за заразени с легионерска болест. Това
Коментари Харесай

Доктор Ангел Кунчев: Няма данни за заразени с легионерска болест в България

В България няма данни за инфектирани с легионерска болест. Това съобщи за " По света и у нас " основният държавен здравен контрольор лекар Ангел Кунчев. Повишен риск от заболяване има при хора в по-напреднала възраст, някогашни и сегашни пушачи, хора с хронични болести и наранена имунна система. Мъжете боледуват 4-5 пъти по-често спрямо дамите.


Легионела пневмофила. Причинителят на относително новата легионерска болест. Живее във водата и в случай че водните уреди, като да вземем за пример душове, охладителни системи, фонтани не са почистени добре, то в тях доста елементарно може да се развие легионелата. Рискът се усилва, когато има прекъсване на водата за дълъг интервал от време.
лекар Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: Ако отворите, да кажем, душа у дома и видите от вътрешната страна един тънък пласт, който леко стои като лоен, това е био филмът, който се отсрочва по повърхностите. Тя живее тъкмо в тях. Тези дребни капчици воден аерозол, в който те се съдържат, попадат в ниските етажи на дихателната система, в алвеолите и там се развиват и провокират болестта.
Заболяването не постоянно протича тежко. Симптомите са нехарактерни и мъчно човек може да разбере, че заболяването живее в него. Първоначалните признаци са изнемощялост, главоболие, болки в мускулите, раздразнение по горните дихателни пътища.

лекар Ангел Кунчев: Важно е да се знае, че легионелите са чувствителни на антибиотици и хваната на време могат да бъдат лекувани, само че за жалост, заради това, че е малко познато болестта, нормално късно се стига до диагнозата и по тази причина и смъртността варира сред 8 и 10 % от засегнатите.
В Европа броят на случаите на болни за предходната година е близо 11 000, като водещи страни са Италия и Испания, има случаи и във Франция и Германия. На този декор заболeваемостта у нас е много по-ниска - под 1 на 100 000, до момента в който в страните с всеобщо разпространяване доближава до 3 - 4 на 100 000.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР