В България няма да има нито един хляб или закуска,

...
В България няма да има нито един хляб или закуска,
Коментари Харесай

Българският хляб не се прави от украинска пшеница

В България няма да има нито един самун или закуска, създадена от украинска пшеница - в никакъв случай не е имало, няма и няма и да има. Това увери в студиото на Нова телевизия ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Никога българските производители не са употребявали украинско зърно или брашно и в случай че в миналото е имало импорт, то той е бил единствено на равнище фуражи. Този импорт, който се реализира и по принцип не е кадърен за произвеждане на самун, защото няма съответните характерности.

" Ако в България е влизала пшеница по време на транспортната договорка, тя е използвана единствено и единствено за произвеждане на фуражи. Да имаме вяра, че от Украйна ще влиза стока без пари, е повече от наивно и смешно. Ние имаме задоволително земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално произвеждане ", разясни Кукушева.

Браншовият съюз на хлебарите и сладкарите няма да участва в националния митинг в понеделник. Кукушева изясни, че те са крайните производители и действително във веригата нямат отношение към претекстовете на митинга - точно тъй като не употребяват украинско зърно или брашно.

Кукушева обаче предизвести, че " анатемосването на зърнопроизводителите и на земеделските производители " е рисково и пагубно, от което в последна сметка ще страдат жителите. Зърнопроизводството е структуроопределящ бранш и страната би трябвало да намерения за тяхната отбрана. Българските зърнопроизводители получават сред два и три пъти по-малко дотации по отношение на европейските страни. Това не трябва да се не помни нито от институциите, нито от обществото. А в случай че някъде има порочни практики, контролните органи би трябвало да си свършат работата ", изясни още Кукушева.

Това, което би могло да раздруса хлебопроизводителите, а и българското общество, е едно решение да се върне ДДС-ставката върху цената на хляба.

" Тук е мястото да заявя, че Асен Василев е първият и единствен български финансов министър, който удържа и вкара обществената мярка - нулево Данък добавена стойност на хляба ", сподели още ръководителят на Националния браншови съюз. Мариана Кукушева не има вяра обаче назад решение да се вземе в момента при образуване на новия бюджет - този за идната година и в миг на избори. Кукушева счита, че налога върху хляба ще остане понижен и по този начин цената на хляба ще остане на равнища към 2.50 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР