В България някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм

...
В България някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм
Коментари Харесай

Румен Радев: Някой тегли България към автокрация

" В България някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм уверен покровител на демокрацията. Неведнъж съм приказвал по тези въпроси. Но това е обсебването на всички институции, освен институции, медии и т. н. "
Това съобщи президентът Румен Радев в изявление пред Българска телеграфна агенция, без обаче да доразвие концепцията си. По отношение на рецензиите за това, че визитата му в Русия отдалечава България от Европейски Съюз и НАТО, президентът отговори:
" Това е все едно да си зададем въпроса " Северен поток 2 " отдалечава ли Германия от Европейския съюз и НАТО. Не, несъмнено. Мисля, че е извънредно време да преодолеем тази идеологизация и мога да кажа даже истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, до момента в който другите печелят и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами.
Виждате, че там беше и президентът Макрон, там беше и канцлерът Меркел. А следва при започване на юни аудиенция на президента Путин в Австрия. Нека погледнем и статистиката. Франция е в конкуренция с Германия кой да бъде най - огромният вложител в Русия от европейските страни. Нека забележим големия стокообмен, който имат. А къде сме ние? Нека си зададем този въпрос. "
По отношение на рестарта на плана АЕЦ " Белене " Румен Радев сподели следното:
" Зависи напълно от държавното управление. Виждате, че политиците от болшинството, които напълно до неотдавна парадираха със прекъсването на плана, в този момент парадират с неговото обновяване. Според мен атомната електроцентрала " Белене " би трябвало да бъде издигната, само че при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с най-малък финансов риск за страната, при потвърдена целенасоченост и доста значимо - при надеждни механизми за надзор на нуклеарния риск. "
Президентът не спести рецензии към европредседателството.
" Според мен има разминаване сред фанфарния звук и действителните резултати, които минаха напълно в областта на обещанията. Страните от Западните Балкани не получиха ясна вероятност за присъединение, само че за сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от посрещания, изпращания, какъв брой европейски водачи ще седнат на една маса, и доста значимо по какъв начин тъкмо ще се ръкуват, и което се трансформира надали не в главен аршин за триумфа на председателството. Мисля, че прекомерната приложимост на европейското председателство за политически PR някак си погасява европейската благосклонност на българите. Защото виждате, че хората приказват в последна сметка повече за проблемите около трафика и за менюто на формалната вечеря. Ако би трябвало да обобщя това европейско председателство, считам, че в случай че със същата пристрастеност, с която българското държавно управление се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, в случай че със същата пристрастеност държавното управление се хвърли да работи за личния си народ, тогава ни чака едно по-добро бъдеще ", съобщи още Радев пред Българска телеграфна агенция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР