В България не се прилагат ваксини срещу COVID-19 с изтекъл

...
В България не се прилагат ваксини срещу COVID-19 с изтекъл
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Има ваксини с изтекъл срок на годност, но те не се прилагат

В България не се ползват ваксини против COVID-19 с изминал период на валидност. Това съобщи изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

„ Има ваксини с изминал период на валидност и такива, които не са били усвоени от отворени флакони, само че те са бракувани и през идващите месеци следва да бъдат унищожени “, изясни Кирилов.

Той посочи, че във връзка с препарата на „ Пфайзер “, Европейката организация по медикаментите е предложила срокът на валидност да бъде продължен от 6 на 9 месеца. Решението е утвърдено през септември от Европейската комисия.

„ Това е годно както за партидите, които ще бъдат създавани след тази дата, по този начин и за всички създадени до този миг след юни месец 2021 година “, сподели още Кирилов и уточни, че старите партиди не могат да се преопаковат и по тази причина срокът им се удължава автоматизирано.

Кирилов изясни, че от средата на годината е занижен ползата към имунизацията на „ АстраЗенека “- 480 хиляди дози са употребявани. Разполагаме с най-вече дози от препарата на „ Пфайзер “ – близо 1,7 млн. са приложени. Около 320 хиляди са употребявани от имунизацията на „ Модерна “ и близо 340 хиляди от препарата на „ Янсен “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР