В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна

...
В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна
Коментари Харесай

Проф. Христова: В проба на дете открихме двойна инфекция - и коронавирус, и грип

В България най-разпространен все още е разновидността Омикрон. Той от дълго време е в над 50% от пробите, господства и с времето от ден на ден се постанова. Това изясни пред Българска национална телевизия проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ За последната седмица към 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта “, добави тя.

Проф. Христова разяснява, че в този момент е сезона на грипа и зачестяват случаите на потвърден подобен.

„ Днес бяха потвърдени нови 9 грипни вируса от вида H3N2, който е най-разпространен в Европа. И деветте проби са на деца от 11 до 18 години. В една от деветте проби се касае за коинфекция - и за ковид, и за грипен вирус. И двамата могат да заразяват по едно и също време организма “, изясни проф. Христова.

Тя моли пациенти с негативни проби за коронавирус, да се тестват наново за грип.

„ В последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което евентуално значи, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната “, предвижда проф. Христова.

Според нея, децата стават все по-уязвима популация, а вирусът циркулира доста интензивно.

„ Облекчаването на ограниченията в редица страни се равнява на нашите ограничения, въпреки и затегнати. Англия много преди нас навлезе в бурята Омикрон, в този момент данните демонстрират понижаване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят ограниченията, когато и ние достигнем понижаване на заболеваемостта - тези неща са свързани “, акцентира проф. Христова.

„ Омикрон ще засегне доста хора в релативно къс интервал от време, което ще подейства за усилване на имунитета и евентуално ще имаме няколко месеца на мъртвило, след което ще се пробват идващите вируси за нашия имунитет “, счита тя.

„ Единственият метод да сме готови за Омикрон е като създадем бустер и имаме дейна имунна система, която бързо да го разпознае и да го отстрани “, безапелационна е проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ разяснява още, че Омикрон протича по-леко в множеството случаи, само че не би трябвало да се подценява.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР