В България на година между 6 и 10 души загиват

...
В България на година между 6 и 10 души загиват
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Между 6 и 10 души умират годишно след удар от мълния в България

" В България на година сред 6 и 10 души умират след удар от гръмотевица. Едно към четири е по отношение на тези, които оцеляват. Това е по нашите ширини, в  България. В Съединени американски щати да вземем за пример 2000 годишно си отиват, откакто са изумени от гръмотевица ".

Това съобщи климатологът Симеон Матев в ефира на " Нова телевизия ".

" Като цяло гръмотевичните стихии са свързани с най-интензивните процеси, които се развиват в атмосферата. От тази позиция в последно време можем да кажем, че повече сила в атмосферата значи повече гръмотевични стихии. През интервала май-юли, когато е максимумът на тези феномени, се следят повече на брой такива. Втората половина на лятото - от средата на юли до към септември броят на гръмотевичните стихии понижава. Наблюдава се нарастване на гръмотевичните стихии през студеното полугодие - януари и декември. Това се изяснява с това, че атмосферата е по-топла и ставаме очевидци на процеси, които не са присъщи за тези ширини. От тази позиция е изцяло допустимо да имаме покосени от гръмотевица и през студеното полугодие. Нещо, което досега не сме следили ", сподели той.

" Трябва всички да имаме знания какво да вършим в такава обстановка. Това знание би трябвало да тръгне от учебното заведение. Шапка смъквам на хората, че са съобразили какво да създадат сега, в който момченцето е било ударено в Бургас през вчерашния ден. Трябва да потърсим сигурен заслон. Ако не - кола. Ако това не е допустимо, да не сме на най-високото място към нас. Мълнията търси най-малкото противодействие. В случая със фамилията може да се окаже, че злополучно е било, че те са тичали. Защото тичането усилва налягането пред нас и понижава това зад нас. Тоест, променяме проводимостта на въздуха към нас и мълнията тъкмо това е употребила. Бързите придвижвания не са най-хубавото в тази ситуация. Колкото и препоръки да даваме, още веднъж би трябвало да разчитаме на шанс, тъй като даже да съблюдаваме първо, второ, трето по препоръките, още веднъж е допустимо да ни удари гръм ", разясни климатологът.

" Съвременните технологии усилват шанса да бъдем ударени от мълнията. Телефон, антени на мобилни оператори. Всичко, което нарушава естествената проводимост на средата към нас, и я покачва, може да притегли мълнията ", предизвести Матев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР