В България малцинства няма, камо ли македонско, преминало през мъчения“Българската

...
В България малцинства няма, камо ли македонско, преминало през мъчения“Българската
Коментари Харесай

ВМРО към МВнР: Държавата да реагира на скандалните изказвания на Пендаровски

В България малцинства няма, камо ли „ македонско, минало през мъчения “

Българската страна би трябвало да реагира неотложно на непремерените изявления на македонския президент Стево Пендаровски. В навечерието на изборите за президент на Република Северна Македония, в които претендент е сегашният президент Стево Пендаровски, против българската страна още веднъж бе употребен език на омразата. В изявление Пендаровски декларира: „ Дай Боже не на следващия ден, през днешния ден да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е измъчвано, най-малко 70-80 години, минали са през страшни мъчения и голготи… “.

Това се споделя в позиция на Вътрешна македонска революционна организация, публикувана от пресцентъра на партията.

Министерството на външните работи незабавно да извика за пояснение посланика на Република Северна Македония, упорстват от Вътрешна македонска революционна организация. Казаното от македонския президент съставлява прям език на омразата за оклеветяване на България. Не може за предизборни партийни цели който и да било македонски политик да си разрешава сходни изказвания.

Нещо повече, на господин Пендаровски би трябвало да му е изцяло ясно, че България е еднонационална страна и няма национални малцинства. Чрез казаните думи той непосредствено оспорва подписания на 1 август 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония.

Вчера българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати публично писмо до министър-председателя Николай Денков и зам. министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел с искане за пояснения от страна на посланика на Република Северна Македония в България.

Вътрешна македонска революционна организация упорства министърът на външните работи госпожа Мария Габриел също по този начин да употребява всички нужни принадлежности, според интернационалното право, с цел да даде безапелационен отпор на сходни погрешни изказвания, които петнят България. Призоваваме също по този начин българският външен министър да изиска отговор от РСМ за подхванатите дейности по всички случаи на тормоз и набези над македонски жители с българско съзнание, като палежа на българския културен клуб в Битоля и нападението над Християн Пендиков в Охрид.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР