В България липсва статистика за децата с хранителни алергии, но

...
В България липсва статистика за децата с хранителни алергии, но
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Един на всеки 100 у нас е с хранителна алергия

В България липсва статистика за децата с хранителни алергии, само че се допуска, че един на всеки 100 души е с хранителна алергия. Това се показва в отчет на омбудсмана Диана Ковачева за разбор и оценка на положението при децата с хранителни алергии, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Засегнатите детски права в здравословното хранене съставляват над 10 % от всички тъжби и сигнали, които постъпват в институцията на националния омбудсман в Дирекция „ Права на детето, демонстрират данните в отчета.

Диана Ковачева поддържа акцията „ Революция в храненето “ на фондация „ За храната “, проведена за шести път за запознаване на подрастващите със здравословните преимущества на вярното и уравновесено хранене, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Тази година фокусът на самодейността е ориентиран към децата с хранителни алергии и непоносимости, както и към проблемите, с които всеки ден се сблъскват техните родители и учители.

От офиса на омбудсмана показват, че в границите на акцията на 12 и 13 май повече от 6000 деца ще вземат участие в голям брой детски кулинарни работилници, които се провеждат от над 1000 доброволци от огромни цялата страна.

За публичния бранител е значимо да се възнамеряват национални политики, които са съответни и ефикасни, само че те би трябвало да се основават на действителни данни, тъй като броят на децата с хранителни алергии и непоносимости в България пораства. Въпреки това липсват съответни изследвания и настояща статистика на засегнатите деца, написа в отчета.

Омбудсманът упорства да се изготви специфична разпоредба за храненето на децата със специфични хранителни потребности, като се разпореди на Националния център по публично здраве изработването на специфичен рецептурник с подобаващи предписания за храненето на децата, който да се употребява от всички детски заведения, учебни заведения и резидентни услуги за деца.

Кампанията „ Революция в храненето ” цели да насочи публичното внимание към настоящи проблеми, свързани с храненето на децата в България и да предложи решения за превъзмогването им, показват от фондация „ За храната “. Всяка година събитието е отдадено на друга тематиката обвързвана с детското хранене. Кампанията обгръща всички заинтригувани страни – родители, деца, учители, специалисти, държавни институции, медии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР