В България липсва политическа воля за регулирането на статута на

...
В България липсва политическа воля за регулирането на статута на
Коментари Харесай

В България има 90 еднополови двойки, отглеждащи около 60 деца

" В България липсва политическа воля за регулирането на статута на еднополовите фамилии. " Това сподели Венета Лимберова, ръководител на младежка ЛГБТ организация " Действие " във връзка новината за следващото бебе, родено в еднополово семейство. В случая то е заченато ин витро посредством неизвестен донор. Използвани са яйцеклетките на едната бъдеща майка, а другата износва детето и го ражда.
" По закон майка се води тази, която го е родила, а другата няма никакви права ", добави Лимберова, само че " би трябвало да се подчертава най-много върху правата на детето, тъй че децата, които се раждат в еднополови фамилии, да не бъдат дискриминирани поради правния статус на родителите ". Тя съпостави правото на еднополовите двойка да имат дете благодарение на асистираната репродукция, както това право имат хетеросексуалните двойки с репродуктивни проблеми, които прибягват до ин витро процедури.
Тя посочи, че при възможна разлъка на родителите, нераждалият сътрудник може да няма достъп до детето си. Също по този начин при положение на гибел на единия родител, другата майка няма никакви права върху детето.
Галина Георгиева, която е майка на 5-годишно дете добави, че в България има повече от 90 еднополови двойки, които отглеждат над 60 деца.
" Дискриминацията не е вродена линия в децата. Тя се придобива на един по-късен стадий и е добит инстикт от родителите. Децата са любопитни, те не демонстрират никакви негативни усеща. Имаме и от ден на ден схващане от страна на родителите ", разяснява Галина Георгиева.
На въпрос по какъв начин изясняват на децата си особеното в тяхното семейство Георгиева сподели:
" Обяснението, което аз съм предоставила е, че в живота на всеки един от нас има биологични родители, само че обществените родители може да са същите или разнообразни хора . Има задоволително образци, в които родители отглеждат децата и те не са биологични. Както хетеросексуалността не е заразна, по този начин и хомосексуалността не е заразна, по никакъв метод не сме опасност за по-консервативните хора. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР