В България летят по-малко от самолетите, които имаме. Това са

...
В България летят по-малко от самолетите, които имаме. Това са
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Русия няма да е в състояние да поддържа нашите МиГ-29, Украйна също

В България летят по-малко от самолетите, които имаме. Това са самолети, с които осигуряваме въздушното пространство освен на България, само че и на НАТО. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков по БТВ.

" Това, което повече ме тормози във връзка с МиГ-29, е решенията, които би трябвало да вземем в идващите месеци – бързи и виновни решения. Сега Русия няма да е в положение да извършва уговорките си по контракт във връзка с самолетите за ремонт и поддръжка. Украйна също няма да е в положение и би трябвало да се вземат доста значими решения, свързани със сигурността на България и на НАТО, свързани с потенциала на Военновъздушните сили (ВСС) да извършва своите функционалности и хората във Висш съдебен съвет. НАТО не предлага решения, те са в наши ръце, само че при положение на нужда, можем да търсим подпомагане от НАТО ", добави министър Заков.

Министър Заков добави, че все още няма удостоверение, че някоя страна дава старите си самолети на Украйна. Той уточни, че има редица страни членки на НАТО, които сега се освобождават от F-16 и минават към последващо потомство – F-35.

Към момента няма взето решение България да дава самолети на Украйна. В отговор на въпрос дали България ще даде на Украйна оръжие и муниции, министър Заков уточни, че „ в случай че бъде взето такова решение, да “. Към момента то не е на дневен ред, акцентира той. Украйна има против себе си доста мощен съперник и е жертва на експанзия. Вероятно украинците се нуждаят от сходни боеприпаси и оръжия, тъй че имат потребност от такава помощ, само че дали България ще даде, към момента сме в развой на изясняване на такива благоприятни условия, добави той и напомни, че Украйна има съответни условия за типовете и количествата боеприпаси. Когато се стигне до такова разискване и ние можем да го предоставим, евентуално бих го защитил, само че това е решение на Министерския съвет, уточни още министър Заков.

В отговор на въпрос дали е склонен с предходния министър на защитата Стефан Янев, който призоваваше за по-мека позиция към протичащото се в Украйна и твърдеше, че в случай че ще одобряваме войски от НАТО, това би трябвало да е разбъркан батальон под българско командване, министър Заков сподели, че в оня времеви миг може би Янев е считал, че това не е война. Към сегашния миг можем да кажем, че става въпрос в действителност за война, сподели още министър Заков. За батальонната група министър Заков уточни, че в случай че е под българско командване, това не значи, че не може да бъде обвързвано с командната конструкция на НАТО. Примерът, който имаме в балтийския район, не е наложително да бъде заимствуван в Централна и Източна Европа и това е станало ясно в разискванията в НАТО, сподели той.

Има дефицити в числеността на армията ни, само че в случай че се наложи, в границите на дни можем да получим помощ, увери министър Заков.

В отговор на въпрос дали има доверие в преценката на българските служби за това дали ще има война министър Заков уточни, че като дипломат в НАТО е получавал нужната информация от българските служби и тя е била задоволително достоверна. Имаше доста разминаване в оценките във връзка с желанията на Путин.

До 2014 година никой в НАТО не е възнамерявал да има укрепване на източния фланг, само че след анексирането на Крим имаше разнообразни решения, които ускориха наличието на източния фланг. Никой не предполагаше, че Путин ще доближи до тук, до пълномащабна и братоубийствена война. Видяхме, че Путин взе може би ирационалното решение в миг, в който дипломатическата алтернатива беше на масата, добави министър Заков.

В момента Беларус би трябвало да споделя отговорността си с Русия, добави министър Заков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР