В България концепцията за смисъла от разделното събиране на отпадъци

...
В България концепцията за смисъла от разделното събиране на отпадъци
Коментари Харесай

Пловдивчани искат да рециклират, но намеренията им за екосъобразност се осуетяват

В България концепцията за смисъла от разделното събиране на боклуци е много объркана. Всъщност постоянно се сблъскваме с доказателства за това, че еко манталитетът на по-голямата част от популацията съществено куца. Но има и жители, които не пестят старания да продължат живота пластмаса, хартия и стъкло. Те отделят, измиват и търсят особено място в домовете си за така наречените боклуци от опаковки. После отиват до контейнерите за разделно събиране и … желанията им за екосъобразност се осуетяват.

Твърде постоянно потенциалът на цветните контейнери е напълнен. Те преливат от пластмасови бутилки и кенчета. От отворите стърчат боклуци, които вятърът разпилява. Боклуци се натъпкват и в празните пространства сред контейнерите. Всичко това, от една страна, е прекомерно мизерно, въпреки това, обезсмисля целия развой по екологично отношение към отпадъците.



Проверка на медията ни демонстрира, че най-често в неугледно положение са контейнерите, ситуирани в регионите „ Централен “ и „ Тракия “.

За да поддържа контейнерите за смесени, Община Пловдив е сключила контракт с две външни компании - „ Булекопак” АД и „ Екопак България” АД. Те дават отговор за сметоизвозването и последващата обработка на отпадъците. Справка в графиците за кратност на транспортиране сочи, че цветните контейнери се изпразват в период от 4 до 7 дни, според от региона. В „ Централен “ и „ Тракия “ дава отговор „ Екопак “, която ги събира на всеки 8 дни. „ Западен “, „ Източен “, „ Южен “ и „ Северен “ се обслужват от „ Булекопак “, като техните графици са на 4 дни. С цел да не се затруднява общинската система от Общината е основана настрана организация за сметоизвозване от дребните търговски обекти на територията на регионите „ Централен, „ Тракия “, и „ Западен “.

По груби сметки всеки регион разполага с почти 100 контейнера. Тоест няма по какъв начин да създадем заключението, че броят им не подхожда на семействата. Увеличаването им в най-засегнатите региони също няма да реши проблема, защото повода за препълнените контейнери лежи в разредения график на сметоизвозване.



По този мотив медията ни се свърза с шефа на Оперативна програма „ Чистота “ Димитър Георгиев, който удостовери за казуса. По негови думи за отстраняването му се водят договаряния с компаниите.

„ По проект чакаме до 1 август да създадем нов график за „ Централен “ и „ Тракия “, който ще планува по-честото транспортиране на боклуци. Ние се съобразяваме и с оползотворяващите организации, тъй че да се напаснем с потребностите на региона. Имаме тяхната противоположна връзка и тя сигнализира потребността от зачестяване на извозванията “, съобщи Георгиев.

Оказва се, системата за разделно събиране се натоварва и от комерсиалните обекти. За тях е основан обособен график, само че постоянно те не го съблюдават и изхвърлят генерирания боклук в контейнерите на семействата.

„ Опитваме се да ги откажем от тази процедура. Проблемът тук е обвързван и с дефицита работна ръка в окомплектоване на екипажите, които обслужват контейнерите. За момента сме намерили хора, които идната седмица би трябвало да минат през образование и да бъдат назначени “, добави шефът на предприятието.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР