В България женският труд е с 14,1% по-евтин от мъжкия.

...
В България женският труд е с 14,1% по-евтин от мъжкия.
Коментари Харесай

У нас женският труд е с 14% по-евтин

В България женският труд е с 14,1% по-евтин от мъжкия. Това бе оповестено на спорен конгрес " Европейска инструкция за бистрота при възнаграждение на труда ", проведен от КНСБ и фондация " Фридрих Еберт ". Различията по пол в заплащането на труда в целия Европейски Съюз са изчислени също на 14,1%, само че в 13 страни този % е по-нисък. В Люксембург разликата е 1,3%, в Италия - 4,7%. Тези разлики феминизират прага на беднотия и под него остават повече дами, разяснява Виолета Иванова от КНСБ. При нулева разлика в заплащането бедността при работещите дами ще намалее на половина, а 2,4 млн. деца в Европейски Съюз ще излязат от бедността, пресмятат специалисти.

В България диапазонът на разликите в заплащането по пол е съпоставим с възрастта, установяват от КНСБ. В началото на трудовата кариера до 25 година разликата за идентичен труд при идентична позиция, обучение и умения е 8,2%, само че при 35-44-годишните ножицата се разтваря до 18,9%, при 45-54-годишните понижава до 16,4%, а при 55-64-годишните - до 6,7%. Една от аргументите е, че професионалното развиване на дамите по-често е възпрепятствано от фамилни задължения, което се отразява на приходите им, а по-късно и на пенсиите им. КОВИД-кризата провокира най-голямо понижение на наети в действия, в които доминира женската претовареност. Такива са хотелиерството и ресторантьорството - за година към 20 хиляди са освободени, като 62% от тях са дами. В преработващата индустрия понижението е с към 22 хиляди души, а близо 57% са дами.

Заетостта на мъжете господства в две от трите най-високо платени действия - основаване и разпространяване на осведомителни артикули и в произвеждане и систематизиране на електрическа и топлинна сила. В първата дамите вземат приблизително с 32,4% по-малко от мъжете, а във втората - с 9,2%. В две от трите най-ниско платени действия доминира женската претовареност, като да вземем за пример в хотелиерство и ресторантьорство.

КНСБ има съответни оферти по проектодирективата на Европейска комисия за транспарантно възнаграждение. Едното е да не бъдат допускани до присъединяване в публични поръчки компании, в които разликата в заплащането на труда на дами и мъже е над 5 на 100. В българското законодателство няма задоволително разпореждания във връзка с заплащането, разяснява Чавдар Христов от КНСБ. По думите му, когато има правна база, ще можем да поправяме практиката, а всеки интернационален документ е в положение да сътвори ново трудово право в интерес на служащи и чиновници.

Коментар - в публикацията на Аида Паникян " ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР