В България изпробват нова форма на диалог между местните хора

...
В България изпробват нова форма на диалог между местните хора
Коментари Харесай

Роди от Сирия: България е моята страна

В България тестват нова форма на разговор сред локалните хора и бежанците - две групи, които другояче рядко поддържат връзка между тях. Тъй наречените " бързи срещи " могат да оказват помощ, имат вяра в София, написа организация Ройтерс.

Идеята е да се насърчи разбирателството и да се подкрепи интеграцията на бежанците . В София опитват с така наречените " бързи срещи " (speed dating). Те не престават единствено 30 секунди, планувани за слагане на начало на разговор сред имигрантите и локалното, българско население - две групи, които в всекидневието рядко приказват между тях като равни с равни.

В репортажа си организация Ройтерс ни придвижва на една такава " бърза среща " в един обществен център в София. Местните поданици са застанали от едната страна, а от другата, обърнати с лице към тях, са се подредили имигранти - най-вече бежанци от Сирия, Афганистан и други страни, в които бушуват войни. За тези броени секунди, които получават за другарство, непознатите имат опция да споделят фантазиите или болките си, да поговорят за обич, семейство и така нататък

Срещу клишетата и предразсъдъците

" Толкова е хубаво да има сходни срещи, изключително за нас - бежанците ", споделя 26-годишният сирийски кюрд Роди Намо. Той е дошъл в България през 2015 година, когато стотици хиляди мигранти щурмуваха така наречен " Балкански маршрут " на път за Германия или други страни в Северна Европа.

Българите обаче също хвалят самодейността, както и обичайна близкоизточна кухня и обичайните афганистански танци след срещите. " Беше ми доста занимателно. Срещата ми оказа помощ да преодолея предразсъдъците. Бежанците просто са хора като нас, дават съвсем същите отговори като нас ", е представена да споделя Милка Бочева, която има онлайн бизнес.

" Ще остана, ще докарам и фамилията си "

По-нататък организацията напомня, че в България живее доста мюсюлманско малцинство - към 12% от общо 7,1 милиона население на страната са мюсюлмани. Независимо от това нашествието от бежанци и мигранти тревожи болшинството от българските жители. Намо, който се върнал в България след къс престой в Германия, има вяра обаче, че настроенията стартират да се трансформират.

" Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и фамилията си ", споделя той.

Още по тематиката за бежанците:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР