В България имаме най-дългото майчинство, 58 седмици и то е

...
В България имаме най-дългото майчинство, 58 седмици и то е
Коментари Харесай

Велев вижда как при дълго майчинство има срив на раждаемостта

В България имаме най-дългото майчинство, 58 седмици и то е заплатено на 90% от заплатата, а има страни с под 14 седмици майчинство . След тези 410 високоплатени дни има още 12 месеца, които се заплащат с 380 лв. и откакто се върнат на работа, майките имат право на заплатен отпуск от два месеца, което е за сметка на тези майки, които не са били две години в отпуск, тъй като те създават парите, разяснява пред НоваТВ Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България - АИКБ.

" Това е направено с благородни подбуди, да се усили раждаемостта , да се противодейства на демографския срив, само че дали е реализиран подобен резултат . От 2007-година се усилва платеното майчинство, а тогава е бил 137 дни. От 2010 година, когато към този момент има дълго платено майчинство, има срив на раждаемостта ", добавя той.

" Майката, вместо да си стои у дома втората година, тези пари би трябвало да се влагат в детски заведения , с цел да може майката да се осъществя, да не се дезинтегрира, да не се деквалифицира. Тя като се върне след две години, към този момент е изостанала в кариерата , оттова получава по-малка заплата, оттова по-малка пенсия. Богатите страни не вършат по този начин ", изясни Велев.

 Повече детски градини и малко майчинство борят демографската рецесия съгласно Каролев
Повече детски градини и малко майчинство борят демографската рецесия съгласно Каролев

Основният проблем е, че няма задоволително майки в детеродна възраст

" Липсва поддръжка и мотивация майките да се върнат по-рано на работа , само че не считам, че методът е да бъдат лишени от избора дали да продължат майчинството си и през втората година ", разяснява Барбара Пейчинова, майка на две деца.

" Не постоянно детето е готово да тръгне на ясла след първата си годинка. Важно е да бъдат почетени потребностите както на детето, по този начин и на майката чисто прочувствено ", изясни Пейчинова и добави, че неведнъж проблем се оказва и неналичието на свободни места в яслите.

 Да не се начислява заплатен отпуск по време на майчинство и болничен, желаят работодателите
Да не се начислява заплатен отпуск по време на майчинство и болничен, желаят работодателите

В тези случаи служащият поличава пари от държавното обезпечаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР