В България имаме две големи координатни оси. Едната е проруската

...
В България имаме две големи координатни оси. Едната е проруската
Коментари Харесай

Денков разкри пред студенти най-големия проблем на България

" В България имаме две огромни координатни оси. Едната е проруската или проевропейската тенденция за развиване на страната, а другата - толерантното или нетолерантното отношение към корупцията. ” Това съобщи министър председателят Николай Денков на полемика със студенти във връзка идния Международен ден за битка с корупцията, който се отбелязва на 9 декември.

Дискусията в Министерския съвет се състоя по покана на премиера и в нея се включиха още министърът на правораздаването Атанас Славов, началникът на кабинета на министерството на правораздаването Борислав Ганчев както и Михаил Бояджиев - старши юридически специалист по въпросите за битка с корупцията на Базелския институт по ръководство към Българо-швейцарската стратегия за съдействие.

Министър-председателят показа пред студентите напредъка на България в битката с корупцията в последните месеци и акцентира, че нетърпимостта към измамите и злоупотребите не е идеологически въпрос, а прагматичен метод, който води до по-добър живот за хората.

Премиерът обърна внимание, че една от главните задания на това държавно управление е дружно с Народното събрание да организира конституционна промяна, по която има забележителен прогрес. “Залогът е извънредно огромен. И това е залогът, поради който ние сме в този Министерски съвет - да работим за проевропейската и антикорупционната посока, тъй като надълбоко имаме вяра, че това е методът да създадем България едно по-добро място за живеене. В взаимозависимост от това по какъв начин се оправим с тези две огромни задания през идващите седмици и месеци зависи какъв ще е животът ни през идващите 10 - 15 години. ”

Министър Атанас Славов означи анулацията на мониторинга за България като доказателство за напредъка на страната ни в последните месеци във връзка с върховенството на правото. Той загатна и че до края на годината ще бъде основана и новата Комисия за противопоставяне на корупцията в осъществяване на признатия през октомври Закон за противопоставяне на корупцията.

Михаил Бояджиев показа резултатите от изследване на Базелския институт, извършено при започване на тази година, съгласно което случаите, свързани със глобите " Магнитски " и корупционните кавги в бранша на строителството на автомагистрали и пътища, са най-известните образци за корупция в България. То демонстрира и че българите понастоящем имат доста ниско доверие в прокуратурата и считат правосъдната система за бранша, който е най-засегнат от корупцията.

В отговор на въпроси от студентите министър председателят Николай Денков означи, че с изключение на законовите и управнически механизми, средство за битка с корупцията биха могли да бъдат и етичните кодекси. Той акцентира и че тонът на политическите водачи е от основно значение за установяването на честността като висша полезност и принцип на ръководство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР