В България има твърде малко програми за работа с извършителите

...
В България има твърде малко програми за работа с извършителите
Коментари Харесай

Програмите за работа с насилници у нас са твърде малко и финансирането не достига

В България има прекомерно малко стратегии за работа с причинителите на принуждение. Освен това парите, които страната отделя за тях, стигат единствено за четири месаца.

500 000 лева е бюджетът, който се отделя годишно за работа и с насилниците, и с жертвите. Но макар незначителната сума се оказва, че те даже не се изразходват и се връщат в бюджета. Затова неправителствени организации, които работят с жертвите на домашно принуждение, упорстват с изключение на замислените незабавни промени в закона, всички обществени услуги да бъдат финансово обезпечени. В противоположен случай тяхната мощ и резултат се губят.

Една доста сериозна част от оправянето с насилието е работата с насилниците, тъй като единствено ограничаващи ограничения или санкции постоянно не са задоволително ефикасни, да не приказваме че не смъкват равнището на експанзията. Да се открият стратегии за работа с причинители на принуждение обаче е същински мъчно. В цялата страна са към десетина и това е извънредно незадоволително.



Центърът " Отворени порти " в София дава най-дефицитната услуга в цялата страна - тук я назовават " работа с причинителите ". В случаи на домашно принуждение съдът е този, който препраща към центъра насилника, до момента в който има места. Могат да поемат 70 души, сред 8 до 10 в група. Често се постанова да извадят множеството мебели от тясното пространство, с цел да има място за всички. Опитват се да работят оптимално пълноценно.

" Важно е хората, които са включени в програмата, да разпознават нежелателното държание, което са имали досега в своите взаимоотношения с колегата, да разпознават по какъв начин се стига до това и и да могат да не го вършат прави нещо друго ", споделя Златка Мачева - Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пол.

Съдът най-често задължава причинителя да посещава програмата общо 24 часа. Възможностите в центъра в София са по 2 часа седмично. Стигат, с цел да се разпознаят аргументите и главните прояви на насилието като корист с власт и надзор. Тук дискутират личните си проблеми и те съвсем постоянно се вместват в няколко повтарящи се.

" Например преглеждаме сегмента прочувствена корист. Какво съставлява прочувствената корист? Изписано управлява всичките дейности, взема решение вместо нея с кого да се среща, беседва, лимитира контактите и оправдава това с ревнивост. На този сегмент дава отговор уважението, по какъв начин ще обърнете проблема, който смятате, че е обвързван с прочувствена корист, в почитание. Това е доста мъчно за хората, нали? Вслушват се в колегата си, не се упрекват взаимно, имат прочувствена връзка ", изясни Златка Мачева.



Макар и базисна, програмата потвърждава своята успеваемост. Само в случай че можеше да работи повече от 4 месеца в годината. От приемането на програмата за предварителна защита на домашното принуждение, до гласуването на бюджета и оповестяването на състезанията за обществените услуги са минали 7-8 месеца. С новия закон стратегиите ще са тригодишни, само че не е ясно дали ще съумеят да преодолеят различен проблем. 500 000 лева е бюджетът към правосъдното министерство, който, като се изключи че е непълен, огромната му част не се усвоява.

" Те не се разпределят. Тази година към 190 000 лева са разпределени от тези 500 000. В никоя година не се разпределя цялата сума, която е за използване на Закона против домашното принуждение ", разясни Мачева.

Това неразбираемо ограничаване не разрешава разрастването на стратегиите, които би трябвало да обзет образованието на хората в цялата страна. Освен това никой не е одобрил методика за работа с причинителите. Единственият модел е създаден от експертите тук, само че той не е типов. Въпреки това не са спрели да го надграждат. Сега работят със смесени групи причинители на принуждение - и дами, и мъже. Резултатите са изненадващо положителни.

" При насилието би трябвало да се работи по едно и също време и с едната, и с другата страна. Много постоянно хората, които идват тук, сами са били жертви. В един по ранен стадий от техния живот и те познават модела за справяне с някакъв проблем през насилието, било то през обиди, пердах и по този начин нататък ", сподели Златка Мачева.

Българска национална телевизия: Тоест, виждали са го у дома?

- Да, виждали са го у дома. Това е техен фамилен модел.

Излизането от този циничен кръг също търпи сериозна институционална и нормативна отпадналост. Програмите за предварителна защита на насилието в учебно заведение също изчезнаха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР