В България има траен недостиг на медицински сестри, като те

...
В България има траен недостиг на медицински сестри, като те
Коментари Харесай

30 000 медицински сестри липсват у нас

В България има дълготраен дефицит на медицински сестри, като те са едвам 440 на 100 000 души население при приблизително 840 за Европейския съюз. Тези данни изнесе заместник-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Виолета Иванова на кръгла маса на тематика " Пандемията от КОВИД-19 и въздействието й върху дамите медицински експерти в опазването на здравето ". За да доближи страната до междинното ниво на Европейски Съюз, са й нужни още 30 000 медицински сестри. В същото време 80 % от заетите в опазването на здравето и обществените грижи са дами, а заплатите им са 30 на 100 по-ниски от тези на мъжете.

Акценти на форума бяха правата на работещата жена в изискванията на пандемия, заплащането и безвредните и здравословни условия на труд на дамите в опазването на здравето, както и насилието на работното място. Според данни на КНСБ към 30 септември има над 14 400 доказани случаи на медицински личен състав, болен от КОВИД-19, като най-вече - над 4800, са случаите измежду медицинските сестри, а близо 4000 - измежду лекарите. От синдиката сигнализират, че изискванията в цялото опазване на здравето стават все по-тежки, всекидневието на всички работещи в системата става доста мъчно, а издръжливостта на медицинските експерти е подложена на тестване.

По данни на Национален статистически институт към края на предходната година медицинските сестри у нас са били под 29 000, като една пета от тях работят в столицата. Заплатите им варират от 550 до 1500 лв., като са по-високи в частните здравни заведения. В същото време от разнообразни европейски страни оферират на българските медицински сестри приблизително по 3000-4000 лв..

Експертите чакат след към 10-15 години дефицитът на медицински фрагменти да доближи сериозна точка. Според тях страната би трябвало да се намеси и да отбрани специалностите " Медицинска сестра " и " Акушерка ", с цел да може специалността да стане по-желана от кандидат-студентите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР