В България има сериозен недостиг на медицински сестри. Установена е

...
В България има сериозен недостиг на медицински сестри. Установена е
Коментари Харесай

Медсестрите ни - на средна възраст 52 г. и два пъти по-малко в сравнение с ЕС

В България има сериозен дефицит на медицински сестри. Установена е трайна наклонност да има към 420 сестри на 100 000 души население. Средното съответствие в Европейски Съюз е 820 сестри на 100 000 души население. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години.

Тези данни показа здравният министър Ананиев като разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече. Анализът е направен от РЗИ. Днес той е провел диалози по отношение на следващите митинги на медицинските сестри от предишните седмици. Такъв митинг е разгласен и за на следващия ден.

Извън главното искане за заплати въпросът за човешките запаси в опазването на здравето също заслужава внимание, означи министърът.

" Ако ние през днешния ден и в този момент извадим нов запас, това значи, че единствено ще задълбочим проблемите при образуване на работните заплати ", съобщи министър Кирил Ананиев на брифинга след срещата. Той предлага взаимно с протестиращите медицински сестри да основат методика за образуване и систематизиране на средствата за личен състав, което да служи като база, на която шефовете на лечебните заведения да разпределят заслужено ресурса.

Системата би трябвало да подтиква работещите в лечебните заведения и заслужено да стига до тези, които способстват за приходите, които получават лечебните заведения, съгласно Ананиев.
След образуването на лечебните заведения като търговски сдружения страната се е отдръпнала и е трансформирала политиките си, посочи министърът. Здравеопазването обаче е част от националната сигурност, посочи Ананиев.

До петък сестрите би трябвало да излъчат представители за работната група дружно с представители на работодателите, на БЛС. Във вторник идната седмица следва още веднъж среща за разискване на наличието на новия проект.

Ананиев не е заречен съответна цифра за заплатите, защото общите критерии, съгласно него, би трябвало да покажат каква да бъде стартовата заплата на медицинските експерти. Той не пожела да се ангажира с избран период, в който да бъде направена методиката за пресмятане на възнагражденията.

По думите на министъра са обхванати всички лечебни заведения в страната. В държавните лечебни заведения междинната съществена работна заплата към 1 януари на база на ведомостите е 758 лв., като регистрираната най-ниска стойност е 598 лв..
В общинските лечебни заведения междинната работна заплата възлиза на 668 лв., до момента в който най-ниската е 315 лв., като тук е евентуално да има чиновници почасово, защото не е законно да се получава заплащане под минималното за страната.

По обособени лечебни заведения анализът на министерството демонстрира, че няма правила и правила в лечебните заведения при образуването на работните заплати.

Министерство на здравеопазването се надява да дружно със единодушието на министъра на образованието Красимир Вълчев да бъде повишен приемът на сестрите със 150 души, като тази наклонност да се резервира в годините. Ананиев напомни решението на Министерски съвет за разпределяне на 30 млн. лв. за общинските лечебни заведения, като по-голямата част от средствата ще отидат за нарастване на заплатите на медицинския личен състав.
Увеличението към момента не е усетено, тъй като тече процедурата, само че до 1 април хората би трябвало да получат своето нарастване. За другите лечебни заведения обаче процентът нарастване е друг. Според министъра това въпреки всичко е някаква позитивна стъпка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР