В България има поне 2856 граждани, които живеят на семейни

...
В България има поне 2856 граждани, които живеят на семейни
Коментари Харесай

НСИ преброи 1428 гей двойки в България

В България има най-малко 2856 жители, които живеят на фамилни начала с колегата си от същия пол. Това излиза наяве от получените от фондация ГЛАС данни от Национален статистически институт.

Националното броене на популацията и жилищния фонд се организира преди две години и в него имаше опция за изтъкване на взаимно общуване без брак на един и същи адрес, без значение от пола на сътрудниците. Тогава фондация ГЛАС организира национална акция, която да разпространява тази опция и да окуражи гей двойките в България да заявят себе си като семейство. Огласените в този момент данни демонстрират, че 1428 еднополови двойки самоуверено декларират съществуването си и желаят да имат същите права като останалите жители.

От фондация ГЛАС изрекоха благодарността си към всички 2856 гей хора, които откликнаха на апела да се включат в преброявано и приканиха политиците да последват смелостта им и да постъпят отговорно към всички жители, като основат условия еднополовите фамилии да имат своята правна уредба.

Симеон Василев, ръководител на фондация ГЛАС: „ Вярваме, че еднополовите фамилии в България са доста повече, само че дефицитите на преброяването и публичната стигма не могат по покажат действителната картина. Но даже и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като фамилии без достъп до същите права, а и отговорности като останалите български жители, би трябвало да е задоволително съображение страната и политиците да контролират този въпрос. “

Данните от националното броене, което се организира от Национален статистически институт на всеки 10 години, би трябвало да бъдат основа на законодателни и управнически решения в дълготраен проект.

На 5 септември 2023 година излезе съдбоносно решение на Европейския съд по правата на индивида по делото Коилова и Бабулкова против България (Koilova and Babulkova v. Bulgaria, тъжба № 40209/20) и задължи България да сътвори правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Повече за делото можете да научите на идната кръгла маса за правата на ЛГБТИ фамилиите в България, която ще се организира на 4 октомври, от 10 до 14 ч., в Дом на Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР