В България има поне 2856 граждани, които живеят на семейни

...
В България има поне 2856 граждани, които живеят на семейни
Коментари Харесай

НСИ преброи 1428 гей двойки в България

В България има най-малко 2856 жители, които живеят на фамилни начала с колегата си от същия пол, сочат данни от Националния статистически институ, пратени на ЛГБТ организацията фондация ГЛАС.

В последното национално броене на популацията и жилищния фонд, извършено през 2021 година, имаше опция да се уточни взаимно общуване без брак - без значение от пола на сътрудниците. Тогава фондацията организира акция за разпространение на тази опция и с цел да окуражи гей двойките у нас да се заявят като семейство.

Данните сочат, че 1428 двойки, или 2856 български жители са имали куража да се заявят като семейство - в една от най-хомофобските страна в Европейски Съюз по данни на Евростат.

От " ГЛАС " насочат признателност към всички гей двойки, откликнали на апела.

" Вярваме, че еднополовите фамилии в България са доста повече, само че дефицитите на преброяването и публичната стигма не могат по покажат действителната картина. Но даже и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като фамилии без достъп до същите права, а и отговорности като останалите български жители, би трябвало да е задоволително съображение страната и политиците да контролират този въпрос ", коментира Симеон Василев, ръководител на фондацията.

От ЛГБТ организацията напомнят скорошното решение на Европейския съд по правата на индивида по делото Коилова и Бабулкова против България (Koilova and Babulkova v. Bulgaria, тъжба № 40209/20), което задължи България да сътвори правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Решението излезе на 5 септември 2023 година Очаквано, досега няма реакция от законодателя по въпроса.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР