В България има над 200 хиляди двойки, които не могат

...
В България има над 200 хиляди двойки, които не могат
Коментари Харесай

Еднометриоза: тихата болест, заради която не можем да имаме деца

В България има над 200 хиляди двойки, които не могат да си имат бебе. Хиляди са дамите, които занапред ще схванат, че нещо в тях не работи както би трябвало, че нещо е застанало на пътя сред тях и бебенцето им.

В огромна част от случаите това „ нещо “ е заболяването ендометриоза.

Това е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката (ендометриумът, от endo – вътре, и metra – матка) се открива отвън нея, нормално в други органи в региона на таза.

 жена стомах болежка конвулсии Thinkstock

Има три съществени признака, по които може да се съди, че става дума за ендометриоза. Важно е да си обърнете внимание – на вас или на дъщерите си, приятелките си, за всяка edna от нас е значимо да следи тялото си, да го познава и да го лекува на време.

Симптом 1: Много мъчителна менструация

По-голямата част от дамите, които страдат от ендометриоза, се оплакват от доста мощна болежка по време на менструация. Болката се усеща ниско долу, като „ удар с пестник “ или крампи.

Болката настава няколко дни преди самата менструация и продължава до 2 – 3 дни по време на самата менструация.

 жена стомах болежка конвулсии Thinkstock

Наподобява признаците на мъчителната менструация. Подобна болежка може да се появи и по време на овулацията (около 14 дни преди менструацията или към средата на цикъла).

Болката е толкоз мощна, че дамите не могат да извършват ежедневните си действия.

Симптом 2: Болка по време на секс

Основното предписание е, че сексът не би трябвало да боли. Ако се усеща болежка по време на половия акт в долната част на корема или в дъното на влагалището, това е сериозен признак, че нещо не е наред.

 жена стомах болежка конвулсии Thinkstock

Не отлагайте, а запишете час за гинеколог, в случай че по време на секс изпитвате болежка.

3. Невъзможност за забременяване

Ендометриозата е измежду главните аргументи за неплодородие при дамите. Често горните признаци отсъстват и дамите схващат, че нещо не е наред с тях едвам когато цяла година не успят да забременеят.

Два са откритите в България способи за лечение на ендометриозата – хирургически и медикаментозно.

Лечението стартира с лекарствени препарати и в случай че не даде резултат се минава към хирургическа интервенция посредством лапароскопия.

Дори и измежду премахване на кисти, в по-напреднал етап на болестта, те могат да се появят още веднъж.

Често се практикува угнетяване на дадени хормони в организма за да бъде спрян месечният цикъл. По този метод и ендометриалните кисти няма с какво да се „ хранят “ и не порастват.

Без значение дали изпитвате някои от тези признаци, в случай че не си спомняте сигурно последния си обзор при АГ, е време да го посетите още веднъж. Профилактиката е най-хубавото лекуване на всяко заболяване.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР