В България има големи залежи от природен газ, но това

...
В България има големи залежи от природен газ, но това
Коментари Харесай

Хиновски: Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Смятам, че това са интереси на „Газпром”

В България има огромни находища от природен газ, само че това плаши монополиста " Газпром ". Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” ръководителят на Българският енергиен и минен конгрес Иван Хиновски.

„ Има изчерпателен разбор на една огромна американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки отчет е укриван от 2011 година. Според цифрите към 2011 година България има находища от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези числа са в диапазона на оптимистичната прогноза”, уточни той.

По думите му запасите от синьо гориво са в региона на Чирен. „ Въпросът е за какво от 2011 година тези резултати тормозят огромна част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 година одобряваме меморандум за възбрана на шистовия газ. Това съгласно мен не е случайно”, уточни Хиновски.

„ Тези изследвания сме ги поръчали ние. Те са почнали през 2007-2008 година и са завършили през 2011 година. Те демонстрират, че в Етрополската групировка, Северозападна България, има находища на газ. Забраната за рандеман на шистов газ идва от доста по-високо равнище. Лично аз считам, че това са ползи на монополиста, който внася газ досега – „ Газпром”. Защото той е доста обезпокоен от тези цифри”, акцентира енергийния специалист.

Според него митингите против шистовия газ в Добруджа преди години са били за илюзия и отклонение на вниманието от Етрополската групировка. „ Цифрите в отчета са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за стандартен рандеман към същата компания, изготвила първия отчет. И тя ревизира данните. Вече в добива на шистов газ не се употребяват химикали, което беше главното терзание. Никакви химикали не се употребяват Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”.

„ Този отчет плашеше монополиста. България можеше да стане независима”, акцентира Хиновски и прикани да бъде анулиран мораториумът, който стопира всички изследвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР